LeBron’un dönüşü, Kyrie Irving’in yükselişi, Kevin Love takası ve eldeki Waiters, Thompson, Varejao gibi diğer oyuncularla beraber Cavs’in sezon başındaki hedefi, şampiyon olmak, olamıyorlarsa da mümkün olduğunca bu hedefe yaklaşmaktı.
İstikrarsız başlayan sezonun ilk yarısında yapılan takaslarla takıma katılan Timofey Mozgov, J.R. Smith ve Iman Shumpert ile beraber, LeBron’un da ağırlığını koyması, yanı sıra Irving ve Love’ın da iyi kötü katkılarıyla beraber takım en sonunda ritmini bulmuş ve playofflara girerken hedefini bir kez daha şampiyonluk olarak yinelemişti.
Playofflar pek çok takım için maalesef sakatlık problemleriyle geçti; ki kurbanlardan bir tanesi de Cavaliers’dı. Kevin Love’ı henüz ilk turda kaybetmesine ve Irving’in ve bazen Shumpert’ın sakat sakat oynamasına karşın kalan oyuncularla finallere kadar geldi (Varejao sezonun başından beri yoktu zaten). Warriors karşısında favori gösterilmiyorken bi de ilk maçta Irving’in seriyi kapatmasıyla şanslarının sıfıra yaklaştığı düşünüldü.
Ancak Cavaliers LeBron’un efsanevi final performansıyla beraber Warriors’a hiç de kolay teslim olmadı. Neticede seriyi ve finalleri 4-2 kaybettiler belki ama gelecek sezon için sağlıklı tam kadro olmaları hâlinde -hatta offseason’da yapılacak bir iki eklemenin de zararı olmayacaktı- şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri olacaklarına dair bir inanış oluştu.
Ancak sorun şu ki, Cavs’in aynı kadroyu koruması ve daha fazlasını eklemesi salary cap kuralları açısından hiç de kolay olmayacak. Nitekim kontratı biten ve geçen sezon aldıklarından daha fazlasını isteyen çok sayıda oyuncusu var. Ve herkesin istediğini vermek Dan Gilbert için çok ama çok zorlayıcı olacak!
Yazının bundan sonrasında maaş hesapları ve salary cap matematiği ile devam edeceğiz.
Bu arada bu hesabı yaparken; LeBron, Love ve Smith’in sınırsız serbest olduğunu unutmayın. Yani bu oyuncular kendileri gitmek isterse Cavs’in onları tutabilmek için bir söz hakkı (oyuncular duymak istemedikçe) olmayacak bile. Bu yazıdaki temel varsayım hepsinin kalmaya gönüllü olduğu ancak piyasa değerlerinin (başkasının teklif ettiğinin) altında maaş alarak fedakârlık yapmayacakları şeklinde. Shumpert ve Thompson ise sınırlı serbest oyuncular olmakla beraber, onların da başka takımlardan aşağı yukarı teklif alabilecekleri teklifler varsayılarak, hesaplamalar ona göre yapılmıştır.
Kesin rakamlar 9 Temmuz’da belli olacak ama aşağı yukarı beklenen Salary Cap’in bu yaz 68 milyon dolar olup, lüks vergisi sınırının da 81 milyon dolar civarı bir değerden başlayacağı şeklinde.
Cleveland’da şu an hazırda kontratı devam eden (burada LeBron’un da kaldığını varsayalım) oyuncuları olan LeBron James (21,5), Kyrie Irving (15,8), Anderson Varejao (9,6), Timofey Mozgov (5,0) ve Joe Harris’e (0,8) yaklaşık 53 milyon dolar maaş (salary) ödenecek. Mike Miller’ın da oyuncu opsiyonunu (2,8) kullanacağını varsayarsak toplam 55,7 milyon doları ikisi (Miller, Harris) neredeyse hiç oynamayan, diğer ikisi (Mozgov, Varejao) hatta belki üçüncüsü (Thompson) aynı pozisyonu dönüşümlü oynayacak oyunculara bağlamış oluyoruz.
Sözleşmesi biten (sınırlı veya sınırsız) oyuncuların, Love hariç, eğer hepsi kalırsa, tahmini olarak J.R. Smith (8-10), Iman Shumpert (8-10), Tristan Thompson (13-15) ve Dellavedova (3-5) milyon dolarlardan başlayan kontratlar alacaklar. Hepsi bu tür kontratları Cleveland’dan alıp takımda kalırsa eğer, bu dörtlünün maaş toplamı da hadi diyelim 35 milyon dolar olsun. (ki 40’a kadar yolu var..)
Kadroya mini midlevel istisnası ile (exception) oyuncu alınmayıp sadece veteran minimuma iki oyuncu daha alındığını varsayalım.
Şimdi Love hariç 12 oyuncumuz oldu ve maaş toplamı da 92 milyon doları biraz geçti.
Bu durumda lüks vergisi sınırını (tahmini 81 milyon olacak) Love’ın kontratı eklenmeden bile aşıyor. Sadece şu aşamada lüks vergisinden ödenecek para yaklaşık 20 milyon dolar oluyor.
Şimdi Love’a verilecek maksimum kontratı (19 milyondan başlayacak) da üzerine ekleyince, Cavs’in toplam cap yükü 111 milyon dolar küsur olup, ödeyeceği toplam lüks vergisi de 85 milyon dolar olacak! Bunun ilk 20 milyon doları Love’ın kontratı hariç zaten oluşuyordu. Sonuç olarak şu ana kadar çizilen senaryoda, Kevin Love hariç, sadece mevcut kadroyu piyasada beklenen maaş değerleriyle beraber bir arada tutmanın maliyetinin üzerine Kevin Love’ın kontratı eklenince Cavaliers’ın ek maliyeti yaklaşık 84 milyon dolar olacaktır. (19 maaş + 65 katlamalı lüks vergisi)
Tabi ben hesabı yaparken Love’ı sona bıraktım, ancak burada önemli olan 81 milyon dolardan sonra üzerine eklenen her bir dolar için kat be kat fazlasıyla lüks vergisi ödendiği. Bu vergi sadece Love’a özel ödenmiyor, her bir oyuncunun kontratını aynı mantıkla değerlendirebilirsiniz. Yani Love kalıp, diyelim ki Tristan Thompson başka bir takımla imzalayıp giderse, Thompson’sız kadroya (örneğin) 14 milyon daha az maaş ve buna bağlı yaklaşık 52 milyon dolar daha az lüks vergisi ödenirdi.
Şunu düşünebilirsiniz, sözleşmesi biten oyunculara bu paraları ödemektense biraz daha düşük meblağlara benzer katkıyı verecek oyuncular bulunamaz mı?
Burada sıkıntı şu ki, Cleveland, Bird haklarına sahip olduğu kendi oyuncularıyla sınırlama olmaksızın sözleşme imzalayabiliyor ancak dışarıdan free agent oyuncu alabilmek için elinde sadece tek seferlik mini-midlevel (3,3 milyon dolar) ile veteran minimum kontratları olacak.
Özellikle Love, Thompson, Smith, Shumpert seviyesinde katkı verecek serbest bir oyuncuyu 3,3 milyon dolara bulmak ve bağlamak zor, veteran minimuma bu katkıyı bulmak ise küçük çaplı bir mucize gerektirir.
Bu oyuncuları sign&trade yöntemiyle takasla gönderip karşılığında alabilecekleri nispeten düşük kontratlarla kadro dizayn etme yoluna gidebilirler belki ve giden oyunculara alternatif bulmak için özellikle Haywood’un garantisi olmayan 10,5 milyonluk kontratı da takaslarda çok işe yarayabilir. Ancak burada hem her iki takımı memnun edecek bir senaryo bulmak çok kolay olmayacaktır hem de daha önemlisi –paradan biraz tasarruf edebilmek için– geçen sezonun uyumlu takımını bozup nasıl bir kimya oluşturacağı belli olmayan yeni oyuncularla yeni bir maceraya başlanmış olur. Takımın ve belki daha önemlisi LeBron’un istediği bu mudur, tartışılır.. (Not, bu arada sign&trade ile oyuncu gönderebilirler ancak karşılığında oyuncu almaları durumunda hardcap kuralı gelir. Henüz kimin kalıp gideceği ve maaşların miktarı belli olmadığı söylemek zor ancak büyük ihtimalle Cavs’in maaş yükü hardcap sınırının üzerinde olacaktır, bu yüzden sign&trade yoluna girerlerse büyük bir ihtimalle kovalayabilecekleri sadece draft hakları olacaktır)
Cleveland’ın zor yazı demiştik, takımın şu sorulara cevap vermesi gerekiyor:
– Love, Smith, Shumpert, Dellavedova ve Thompson gibi oyuncuların kaç tanesini, kaç paradan tutmaya hazırlar?
– Aynı pozisyondaki Love ve Thompson ikilisine yaklaşık 33 milyon doları bağlarlar mı? Üstelik zaman zaman LeBron’u da dörde kaydırarak oynadıklarını varsayarsak??
– Hepsi bir arada kalırsa (aşağı yukarı yukarıda tahmini olarak yazdığım maaş değerlerinin altında oynamayacaklarını düşünüyorum) ödenmesi gerekecek katlamalı lüks vergisini göze alabiliyorlar mı?
– Kadroyu daha da zenginleştirmek için mini midlevel’ı kullanırlar mı?
– Eğer bazı oyuncuların gitmelerine izin verirlerse alternatif olarak kimi, nası alabilirler? (Yazıda detaylıca üzerinde durulduğu üzere pek makul bir yol yordam görünmüyor)
– Hepsini bir arada tutmak istemeyeceklerse hangilerini tutmayı öncelik yaparlar?
Burada bir yorum yapayım, talep ettiği maaş (ve lüks vergisi üzerinden dolaylı maliyeti) ile takımın ona olan ihtiyacı açısından değerlendirilince Kevin Love’ın Cavs’e lüks geleceğini düşünüyorum..
– Ekonomik sebeplerle bu oyuncuların bir veya birkaç tanesini bırakırlarsa geçen sezonki başarıyı tekrar edebilirler mi? Daha fazlasını (şampiyonluk) elde edebilirler mi?
– Yine, ekonomik sebeplerle bu oyuncuların bir veya birkaç tanesini bırakırlarsa LeBron’un tepkisi ne olur? Bu yaz veya gelecek yaz takımı bırakıp yine gider mi?
Sonuç olarak, başlıkta da ifade ettiğim gibi Cavs yönetimini zor bir yaz bekliyor.
Benim beklentim, öncelikle takımın oynadığı oyun, salary cap kuralları ve mevcut kadro yapısı göz önünde bulundurulunca alternatifi bulamayacakları J.R. Smith ve Iman Shumpert’ı çok uçuk olmayan kontratlarla takımda tutmaya çalışıp, yukarıda anlattığım şekilde salary cap yeterince şişeceği için Thompson ve Love’dan sadece birini tutmaya, diğerini ise sign&trade ile karşılığında pick + belki genç oyuncu alabilecekleri şekilde takas etmeye çalışacakları (Hardcap koşuluna göre, oyuncu alma senaryosu hiç gerçekleşmeyebilir). Tabi takas edilmesi istenen oyuncu Kevin Love olursa onun da buna rıza göstermesi ve sign&trade’e mecbur bir takım bulunması gerekecek. Zira Love’ı isteyebilecek Lakers, Celtics ve Knicks’in yeterli cap boşlukları varken Cavs ile Sign&trade’e girmeye ihtiyaçları yok!
Yine de bana öyle geliyor ki, Love dışında tüm kadro korunup, düşük kontratlı bir uzun şutör ve wingman (2-3) yedeği alarak transferi kapatırlar, biraz Love’ın çokça da Wiggins’in arkasından gözyaşları dökerek yeni sezona başlarlar..
Cavs’in tüm kadroyu koruyup sezona 110 milyon civarında bir salary (ve 80 milyonun üzerinde lüks vergisi ödemesi) ile girmesini ise nispeten düşük bir ihtimal olarak gördüğümü belirterek topu Dan Gilbert ile David Griffin’e atıyorum.
Kolay gelsin ; )
Volkan BAHÇECİ
—
Salary Cap Değerleri: http://www.basketballinsiders.com/cleveland-cavaliers-team-salary/
by Eric Pincus https://twitter.com/EricPincus
Lüks Vergisi Hesapları: http://www.cbafaq.com/salarycap.htm#Q21
by Larry Coon https://twitter.com/LarryCoon