Bir sonraki adımı atmanın zamanı gelmedi mi? | Köşe yazısı

Profesyonel basketbol kariyerine 2005 yılında Fransa Ligi’nin önemli takımlarından biri olan Chorale Roanne formasıyla atım atan 1988 doğumlu Adrien René Moerman, genç yaşından itibaren iyi bir oyuncu olmasını beklenen bir isim. Öyle ki, Moerman ülkesi Fransa tarafından bugüne kadar a milli takım seviyesinde pek düşünülen bir isim olmasa da, gençliğinde altyapı turnuvalarında Fransa ile mücadele eden ve çoğu zaman kadronun önemli parçalarından olan bir oyuncu. Bugün gözlemlediğimiz sayı ve ribaund yeteneğini o gün de gösteren Moerman, önemli roller üstlendiği farklı altyapı turnuvalarında şu anda NBA’de forma terleten Alexis Ajinça, Nicolas Batum ve Kevin Seraphin, Euroleague seviyesinde mücadele eden Thomas Huertel ve Kim Tillie gibi önemli isimlerle birlikte giydi. Fransa’nın altın jenerasyonlarından biri olarak görülen kadronun içerisinde bulunan Adrien Moerman, az önce saydığımız basketbolcularla birlikte U16, U18 ve U19 seviyelerinde hem Avrupa’da hem de Dünya’da madalyalar elde etti.

2007 yılında Chorale Roanne ile genç yaşta elde ettiği lig şampiyonluğun ardından daha fazla süre almak adına bir başka Fransız ekibi JSF Nanterre’nin yolunu tutan Adrien Moerman, oradaki bir yıllık macerasının ardından üç sezon boyunca formasını giyeceği Orléans Loiret Basket’in yolunu tuttu. Burada Euroleague’i de deneyimleyen Moerman, kötü geçirmediği ve tecrübe kazandığı yılların ardından kariyerinin o güne kadarki en iyi ortalamalarını yakaladığı SLUC Nancy’e transfer oldu. Nancy formasıyla hem ligde hem de Eurocup’ta ortaya koyduğu performansla dikkatleri çeken Fransız uzun, daha sonrasında İspanya’nın önemli ekiplerinden Bilbao Basket’e imza attı ve ilk kez ülkesinin dışına çıktı. Ancak Fransız uzunun Bilbao günleri pek de istediği gibi geçmedi ve Moerman, İspanyol temsilcisinde süre bulmakta zorlanarak ilk yurt dışı tecrübesini bir yılda sonlandırarak ülkesine döndü ve Limoges ile anlaştı. Limoges tarihinin en iyi dönemlerinden birinde kadroda yer alan Moerman, hem iki kez üst üste Fransa Ligi zaferini tattı hem de Orléans ile yaşadığı ilk Euroleague deneyiminin aksine bu kez Euroleague’de işin içerisinde daha fazla yer alıp daha fazla verim sağladı. Geçtiğimiz sezonu da Fransa Ligi’nin En Değerli Oyuncusu olarak tamamlayan Moerman, özellikle son iki sezonda sergilediği performansla Euroleague ve Eurocup’tan birçok takımın dikkatini çekti ve yaz döneminde tercihi ülkemiz ekiplerinden Banvit’ten yana kullandı.

Adrien Moerman | bsl.org.tr
Adrien Moerman | bsl.org.tr

Adrien Moerman’ın Banvit tercihini aslında sürpriz olarak adlandırabiliriz. Çünkü özellikle son sezonlarda sergilediklerinin ardından Fransız uzunun sürekli olarak Euroleague’de mücadele eden, Avrupa’da daha tanınır bir kulübe gitmesi bekleniyordu. Zaten bir dönem Maccabi’nin ciddi ciddi Moerman ile ilgilendiği haberleri de basında kendine yer buldu. Ancak Moerman tercihini Banvit’ten yana kullandı ve şu anda sezonun geri kalan bölümünü düşündüğümüzde de Moerman’ın Banvit’i, Banvit’in de Moerman’ı seçerek oldukça iyi tercihler de bulunduğunu görebiliyoruz. Banvit zaman zaman istikrarsız performanslar sergilese de -ki bu durumda oyun kurucu tercihlerini Courtney ‘istikrarsız’ Fortson’dan yapmalarının payı büyük- Bandırma temsilcisinde özellikle Ocak ayından itibaren istikrarsız olmayan tek şey belki de Adrien Moerman idi. Fransız uzun o kadar etkili oynamaya başladı ki, Ocak ayından sonra Moerman’ın tek haneli sayılarla bitirdiği maç sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Ayrıca bunların aşağı yukarı yarısında da çift haneli ribaund aldığı belirtmek gerek. Spor Toto Basketbol Ligi’ni hem sayı hem de ribaund kategorisinde lider olarak tamamladı ve bizim ekip tarafından sezonun MVP’si seçilme onuruna da erişti. Eurocup’ta da benzer etkileyicilikte bir oyun ortaya koyarak özellikle Son 32 Turu’nda bambaşka bir seviyeye geçip o turu 18,8 sayı (%57 ikilik, %53 üçlük, %100 çizgi) ve 9,3 ribaund ortalamalarıyla tamamladı. Ayrıca Eurocup sezonunu maç başına en çok ribaund alan oyuncu olarak da tamamladığını vurgulayalım.

BSL | 17,6 sayı (%53,5 ikilik, %44,6 üçlük, %80,0 çizgi), 10,0 ribaund, 1,9 asist
Eurocup | 13,7 sayı (%54,7 ikilik, %40.2 üçlük, %89.7 çizgi) 8,6 ribaund, 1,2 asist

Adrien Moerman’ın oyununa gelirsek, Fransız oyuncunun eksiklerinden çok artılarının olduğunu rahatça ifade edebiliriz. Yakaladığı ortalamalar açık ettiği üzere Adrien Moerman önemli bir sayı ve ribaund potansiyeline sahip. Son yıllarda farklı bir görünüme bürünen ve değişen günümüz basketbolunda dört numaraların öneminin arttığını da düşünürsek, Moerman bugünkü oyuna ayak uydurabilen uzunlardan. Dengeli ve iyi hücum etmek için günümüz oyununun en gerekli faktörlerinden spacing dediğimiz saha/alan paylaşımında Moerman tipindeki ‘stretch four’ olarak adlandırılan şut tehditi olan uzunların önemi çok büyük. Günümüzde de, takımların seviyesi ne olursa olsun, uzun oyuncudan şut katkısı alabilmek spacing’i sağlayan en önemli detaylardan biri olması sebebiyle bugün takım kadrosunda ‘strecht four’ bulunmayan takım neredeyse yok. Moerman da bu tanımın iyi temsilcilerinden.

Hücum repertuvarında Pick & Pop denilen uzunun perdeden sonra kenara ya da dışarı açılıp şut kullanması olayı önemli bir yer tutuyor ve Moerman’ın bu konuda başarılı bir grafik çizdiğini söylemek mümkün. İyi bir set şutörü olduğunu da vurgulamak gerek. Aynı zamanda sırtı dönük topu aldığında da iyi bir bitirici olduğunu ifade edebiliriz, sırtı dönük topla buluştuktan sonra ters taraftan dönüp potaya gitme konusunda da becerili. Topla yüzü dönük potaya gitme konusunda ise bir Anthony Randolph ya da bir Nemanja Bjelica olmadığını ifade etmek gerek, o konuda biraz eksik. Daha doğrusu eksikten çok oyununun güçlü yönlerinden birisi değil demek daha doğru olabilir.

Adrien Moerman | @BanvitBK
Adrien Moerman | @BanvitBK

Moerman’ın istatistiklerinin açık ettiği, oyunun güçlü yönlerinden bir diğeri de ribaund alma becerisi. İyi ribaund alabilmenin en kilit noktasının doğru zamanda doğru yerde bulunmak olduğu kanaatindeyim. Moerman da çok atletik meziyetleri yüksek bir oyuncu olmamasına rağmen iyi yer tutan ve ribaundu her seferinde isteyip kovalayan bir uzun. Ribaund konusunda her zaman özel görülen Mirsad Türkcan ve Felipe Reyes gibi uzunların, ribaund konusundaki başarılarının sırrı da ribaund pozisyonu sırasında iyi yer tutmaktır. Mirsad da Reyes de 2.06 cm boylarında iki uzun, ancak kendilerinden daha uzun oyunculara ya da daha atlet oyunculara karşı kariyerlerinde çoğu zaman üstünlük kurdular ve ribaund konusunda her zaman elle gösterilen isimler oldular. Moerman da iyi pozisyon alıyor ve çoğu zaman kendi tuttuğu adamı bırakıp savunmayı riske etme adına dahi ribaundları kovalama çabasına giriyor. Bazı durumlarda bu isteklilik özellikle işin savunma tarafında sorun yaratabilse de, bir gerçek var ki Fransız uzun geride bıraktığımız BSL normal sezonunu ve Eurocup’ı ribaund kategorisinde lider olarak tamamladı.

Savunma tarafına gelirsek, Adrien Moerman’ı kötü bir savunmacı olarak değerlendiremesek de elit bir savunmacı kategorisine de sokamayız. Savunma yönünün Moerman’ın güçlü taraflarından biri olmadığını fikrindeyim. Penetre özelliği güçlü yönlerinden olan hızlı dört numaraların karşısında durması da pek kolay değil. Diğer bir zayıf tarafı da oyununun pas yönü. Pasör bir uzun değil, zaten asist rakamı da oldukça düşük. Eurocup’ta 1,2 asist, Türkiye Ligi’nde ise 1,9 asist ortalamasıyla oynuyor. Genelde topu aldığında direkt sonuca gitmeyi en değerli seçenek olarak gören bir oyuncu.

İçinde bulunduğumuz sezonun Adrien Moerman’ın bireysel olarak en iyi sezonu olduğunu kanaatindeyim. Sezon ilerledikçe performansının üzerine koydu ve baskı arttığında da oyununa devam edebileceğini gösterdi. ‘Stretch Four’ tabirinin gerçekten içini dolduran oyunculardan biri ve aynı zamanda mücadeleci de bir basketbolcu. Önümüzdeki sezon Banvit’te mi kalır bilemiyorum ancak ben hâlâ onun düzenli bir Euroleague oyuncusu haline geleceğini ve Avrupa’nın sayılı ekiplerinden birinde forma giyebilecek kumaşta olduğunu düşünüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler