THY Euroleague’de Türk derbisi! I Maç önü notları

Turkish Airlines Euroleague’de haftanın maçında iki Türk temsilcisi karşı karşıya gelirken, Anadolu Efes evinde Fenerbahçe’yi konuk edecek.

20.30’da başlayacak olan bu önemli maçı Türkiye’de Lig TV 3 canlı yayınlayacak. Geçtiğimiz hafta Unicaja Malaga deplasmanında kritik bir galibiyet alan Anadolu Efes, geride kalan 5 hafta da Kızılyıldız (E), Darüşşafaka Doğuş (E) ve Unicaja Malaga’yı (D) mağlup ederken, Lokomotiv Kuban (D) ve Cedevita Zagreb’e (D) kaybetti. Grupta 3 galibiyet-2 yenilgi alan Efes, 3. sırada yer alıyor. Çok iyi bir Euroleague sezonu geçiren bir diğer temsilcimiz Fenerbahçe ise Top-16’nın şuana kadar tek yenilgisiz takımı durumunda yer alıyor. Evinde Panathinaikos, Lokomotiv Kuban ve Cedevita Zagreb’i mağlup eden Fenerbahçe, deplasmanda ise Darüşşafaka Doğuş ve Kızılyıldız’ı mağlup etti.

Efes, Euroleague’de bu sezon evinde oynadığı 7 maçın 5’ini kazanırken, Top-16’da ise evinde oynadığı 2 maçın 2’sini de kazandı. Fenerbahçe ise Euroleague’de bu sezon deplasmanda oynadığı 7 maçın 5’ini kazanırken, Top-16’da ise deplasmanda oynadığı 2 maçı da kazandı.

İki temsilcimiz daha önce Avrupa’da 8 kere karşılaşırken, 6 maçı Fenerbahçe, 2 maçı ise Anadolu Efes kazandı. Bu sezon ligde oynanan tek maçı ise Anadolu Efes, 93-84 kazandı.

efe ef

Anadolu Efes Koçu Dusan Ivkovic: Büyük ve zorlu bir maç olacak. Bilindiği gibi rakibimiz Top 16’da beş hafta sonunda beş galibiyet ile grubumuzda lider durumda. Takımımdan daha dengeli bir maç ve daha iyi bir oyun kontrolü umuyorum. Büyük bir mücadele olacak.

Fenerbahçe Koçu Zeljko Obradovic: Euroleague’de yeni bir maça çıkıyoruz. Amacımız, diğer karşılaşmalarda olduğu gibi iyi bir maç daha oynayabilmek. Elbette çok zor bir maç olacaktır, çünkü Anadolu Efes çok kaliteli bir takım ve nasıl oynamaları gerektiğini biliyorlar. İyi bir karşılaşma çıkarmak, bunun için de kırk dakika boyunca konsantre olmak bizim için önemli olacak.

Anadolu Efes (3-2)

– Nenad Krstic (Sakatlığı sebebiyle yok)

– %43.3 üçlük yüzdesiyle mücadele eden Anadolu Efes, 153 üçlük atarak Euroleague’de en fazla üçlük adan takım oldu.
– Maç başına 7.8 asistle oynayan Thomas Heurtel, ligin en fazla asist yapan oyuncusu konumunda yer alıyor.
– Son 6 maçta en az 1 üçlük atan Jon Diebler, son 15 maçın 14’ünde en az 1 üçlük attı.
– Dario Saric, Euroleague’de son 20 faul atışını kaçırmadı.
– Cedi Osman, Euroleague’de son 6 maçta en az 1 üçlük attı.
– Doğuş Balbay, Fenerbahçe’nin altyapısında yetişti.
– Cedi Osman ve Furkan Korkmaz, milli takımda Bobby Dixon, Barış Hersek ve Melih Mahmutoğlu ile takım arkadaşıydı.

Fenerbahçe (5-0)

– Kostas Sloukas (5 hafta yok)
– Pero Antic (3 hafta yok)

– Euroleague’de 15 oyuncuyu kullanırken, 10 farklı oyuncu maçlara ilk beş başladı ve hiç bir oyuncu her maça ilk beş başlamadı.
– Euroleague’de son 11 faul atışını kaçırmayan Bobby Dixon, Euroleague’de son 12 maçta en az 1 üçlük attı.
– Jan Vesely, Euroleague’de son 12 maçı çift haneli verimlilik puanlarında tamamladı.
– Son 6 maçı çift haneli sayılarda tamamlayan Jan Vesely’i son 7 maçta en az 1 blok yaptı.
– Son 12 faul atışını kaçırmayan Gigi Datome, Euroleague’de %93.3 faul atışı yüzdesiyle oynuyor.
– Pero Antic, son 8 maçta en az 1 üçlük attı.
– Ekpe Udoh, Euroleague’de son 12 maçın 11’inde en az bir blok yaptı.

TrendBasket yazarlarının yorumları

Onur Coşkun: Spor Toto Basketbol Ligi’nde oynadığı maçta Fenerbahçe’yi takım halindeki iyi performansıyla mağlup etmeyi başaran Anadolu Efes, bu zaferi bu kez oldukça inişli çıkışlı bir grafik çizdiği THY Euroleague’de tekrar etmek istiyor. Sarı lacivertli ekip karşısına tam kadro çıkacak Anadolu Efes’te Dusan Ivkovic’in dönemsel olarak Dario Saric-Derrick Brown ikilisini aynı anda parkede tutarak denediği iki dört numaralı sistem Fenerbahçe karşısında denendiğinde ciddi şekilde cezalandırılabilecek riskler içeriyor. Top16’nın en yüzdeli üç sayı atıcılarından biri olan Diebler ve o pozisyondaki diğer alternatif Birkan Batuk’un potaya kat etmeden oynama alışkanlıkları Gigi Datome’nin üç numaradaki konforunu yukarı çekebilir ki bu Koç Ivkovic’in asla istemeyeceği bir husus olacaktır. Maç başına en az fazla asist yapan ekiplerden biri olan Anadolu Efes’in Euroleague konsantrasyonundaki Fenerbahçe savunması karşısında vereceği sınav onlar adına sezonun geri kalanı için oldukça değerli bir veri kıstası yaratacaktır. Zeljko Obradovic’in ekibinde ise soru işaretli ilk husus Pero Antic’in de yokluğunda Jan Vesely-Ekpe Udoh ikilisinin faul problemiyle oyunda ne kadar süre kalabilecekleri olacak gibi görünüyor. Anadolu Efes’in Fenerbahçe’nin omurgasını oluşturan bu ikiliyi devre dışı bırakmak adına uygulayacağı bazı psikolojik faktörlerin Fenerbahçe’nin başına iş açması oldukça muhtemel. Sarı lacivertliler için ikinci husus ise topa baskı. Ligdeki karşılaşmada özellikle ikinci yarıda merkezden çok kolay delinen ve o alıştığımız boyalı bölge agresifliğini yitiren Fenerbahçe, potasında çok kolay sayılar görmüştü. Kostas Sloukas’ın da sakatlığı sebebiyle forma giyemeyeceği karşılaşmada yavaş yavaş bilinen kimliğine kavuşmaya başlayan Ricky Hickman’ın sergileyeceği performans maçın kazanılmasında ya da kaybedilmesinde hayli önemli olacaktır ki burada bir Berk Uğurlu hamlesi de görebileceğimizi düşünüyorum. Pero Antic’in yokluğunda Fenerbahçe, maçın bir bölümünü Nikola Kalinic-Gigi Datome ikilisinin hücum/savunma değişiklikleriyle parkede yer alacağı dört numara kombinasyonuyla geçebilir. Lokomotiv Kuban maçının kazanılmasını sağlayan dört kısaya dönüş hamlesinin Fenerbahçe için bu kez maçın ana kurgusu olabileceğini düşünüyorum. THY Euroleague’de son iki sezondur Top16’da Anadolu Efes ile oynadığı dört maçı da kazanan Fenerbahçe’nin en azından lig maçına oranla kendi takım karakterine daha sadık bir basketbolla parkede yer alacağını tahmin ediyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler