TOFAŞ, bölüm sonu canavarına karşı | Eşleşme #BasketballCL

TOFAŞ, bölüm sonu canavarına karşı

TOFAŞ, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde Son 16’dan sonra çeyrek final kurasında da muhtemel rakiplerin Golyat’ını çekmeyi başardı. Sorun şu ki; Son 16 grubunda Manresa’nın ardından üst tura başınızı uzatma şansınız vardı, ki öyle de oldu. Ancak Tenerife’yle beraber el ele Final Four’a gitme ihtimaliniz yok. Ve Tenerife sizi uçurumdan yuvarlamaya hazır geliyor.

Txus Vidorreta’nın takımının son dönem formu parmak ısırtacak düzeyde. Son 16 grubunu 6’da 6’yla geçen Tenerife, iç sahada 8 maçtır kaybetmiyor. Son maçında Real Madrid’i de içerde çift haneye yatıran İspanyollar, temsilcimizin karşısına belki de hiç olmadıkları kadar hazır çıkacaklar. Verilerle süslemeye çalıştığım bariz argümanı doğrudan dile getireyim: Tenerife bu eşleşmenin ağır basan tarafı.

Gerekçeler

Gelelim gerekçelerine. Ahmet Çakı’nın takımı Son 16 grupları öncesinde söylediğim bazı şeyleri bana yedirse de kendilerine inanmakta hala güçlük çekiyorum. Peki neydi bu yediklerim: TOFAŞ’ın ribaund problemleri ve Zubcic/Paco çevresinde şekillenen savunma zafiyetleri. Evet, TOFAŞ bunları belli bir ölçüde aştı. Normal sezonun ribaund ortalamasında 30 takım arasında 29. sırada yer aldıktan sonra çıktıkları altı Son 16 maçının en azından üçünde daha çok ribaund almayı başaran takım oldular. Öte yandan 2022’de BCL’nin en verimli dört savunma takımından biri haline geldiler. Önemli ölçüde Jeremy Simmons’ın fakir John Brown’u gibi oynamasıyla olsa da.

Peki bunlar yeterli mi? Standart sapmaları göz önünde bulundurmak ve madalyonun diğer yüzüne bakmak için çeyrek final aşamasında bir projeksiyon işlevi görebilecek, Manresa’ya karşı oynanan iki grup maçını nirengi noktası olarak alıyorum.

İlk maç

Her şeyden önce kaseti geri sarıp Bursa’da oynanan ilk maça gidelim. TOFAŞ’ın galibiyetine rağmen sahada bir Manresa oyuncusu parlıyor: Luke Maye. Karşılaşmayı 31 sayıyla tamamlayarak kısa BCL kariyerinin en çarpıcı performansını sergileyen Maye’in savunmasındaki isim ise TOFAŞ’ı takip edenlerin şaşırmayacağı şekilde pek tabii Tomislav Zubcic. O günü zihnimde kopuk kopuk görüntülerle anımsıyorum; Zubcic’in ikili oyun savunmasında nasıl perişan olduğunu, Ahmet Çakı’nın savunma eşleşmelerini ayarlama çabalarını ve yorumcu Ömer Uğurata’nın ‘Yardım edelim!’ yakarışlarını hatırlıyorum. TOFAŞ galibiyetiyle tamamlanan bir maçtan benim hafızama yer edenler bunlar.

Sonrasında zihnimin bu imgelerini Tenerife’yle bağdaştırıyorum. Tomislav Zubcic’in savunmadaki muhtemel eşleşmesi olacak olan dört numarayı düşünüyorum. Karşıma Kyle Wiltjer çıkıyor. Tenerife’nin en skorer oyuncusu, içeriden dışarıdan TOFAŞ’ı ve Zubcic’i tarumar edebilecek olan Wiltjer. İlk Manresa maçından bunu çıkarıyorum.

Rota İspanya

İstikamet İspanya’da oynanan BAXI Manresa maçı. 85-70’lik Manresa galibiyetiyle tamamlanan karşılaşmanın boxscore’unda çarpıcı bir fark var: 50-31. Tahmin edilebileceği üzere, ribaund sayıları. TOFAŞ skorda ve oyunda olduğu gibi ribaundlarda da ezici bir şekilde hezimete uğruyor. Ayrıca bu maç TOFAŞ’ın savunma zafiyetlerini özetleyen başka bir tablo daha sunuyor. Üç farklı kısa ve üç farklı uzun oyuncusundan çift haneli skor katkısı alan Manresa, önemli kısmı uygun pozisyonlardaki 29 üç sayı denemesinden 4 isabet çıkarmasına rağmen ‘toparlanmış’ TOFAŞ savunmasına 85 sayı ikram ediyor.

Zihin akışımı bir kere daha sıradaki rakibe yönlendiriyorum. Çember altındaki 33’lük bir Gürcü tankı aklıma geliyor. Shermadini’nin ribaund becerilerini TOFAŞ terazisinde tartıyorum. Huertas ile oynayacakları ikili oyunlar zihnimi yokluyor. Devamında da 29’da 4’e istinaden Sasu Salin’in keskin şutörlüğünü düşünüyorum. İkinci Manresa maçından da bunları alıyorum.

Ve bu aldıklarım beni pek de aydınlık bir yola çıkarmıyor. Sözü daha fazla uzatmayayım. Uzun lafın kısası, Ahmet Çakı’yla birlikte doğru yolda olduklarını düşünsem de bu seri özelinde TOFAŞ’a çok fazla inanmıyorum. İçerde alınabilecek bir galibiyetle seriye sos katma ihtimalleri tamamen denklem dışı olmasa dahi serinin 2-0’lık net bir Tenerife galibiyetiyle tamamlanması beni pek şaşırtmayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler