FIBA Avrupa Direktörü Kamil Novak: “Yerel ligleri korumamız lazım”

Frankfurter Rundschau’nun haberine göre Avrupa basketbolunda EuroLeague ile FIBA arasındaki anlaşmazlık üç yıldır çözülemedi ama konu şimdi farklı bir boyut kazanabilir.

ULEB ve ligleri EuroLeague’e karşı FIBA ile güçlerini birleştirdi. Ulusal ligleri korumanın önemini belirten FIBA Avrupa Direktörü Kamil Novak ise “Ulusal ligleri korumak önemli bir konu. Ortak bir yol bulmak zorundayız” dedi.

FIBA 2021 Erkekler Avrupa Şampiyonası Elemeleri yaklaşırken, Almanya Milli Takımı en iyi isimlerinden mahrum olacak çünkü EuroLeague ve NBA, milli oyuncuların pencerelerde oynamalarına izin vermedi. Dennis Schröder, Daniel Theis veya Maxi Kleber gibi NBA yıldızlarının yanı sıra Johannes Voigtmann (CSKA Moskova), Danilo Barthel (Bayern Münih) veya Niels Giffey (Alba Berlin) kadroda yer almayacak. Çünkü ne NBA ne de EuroLeague oyuncularını milli takımlara göndermiyor.

Kamil Novak, konu hakkında, “NBA diğerlerine göre tamamen kendi kendine yeterli bir lig, çünkü bunu yapabiliyorlar. NBA, 9 milyar dolarlık bir kuruluş. Öte yandan, EuroLeague yaklaşık 40 milyon EURO ve FIBA 100 milyon EURO üretiyor. NBA’i de devreye sokmak güzel olurdu ancak dünyayı gerçekçi bir şekilde görmelisiniz. Bu nedenle, NBA’i tutumunu değiştirmeye ikna edemeyiz ancak EuroLeague ile konu başka bir yerde. Örneğin FIBA ve EuroLeague arasındaki bu anlaşmazlık nedeniyle Avrupa’da dört turnuva düzenliyoruz. FIBA; Basketbol Şampiyonlar Ligi ve FIBA Avrupa Kupası, EuroLeague ise EuroLeague ve EuroCup’ı düzenliyor. Böylece üç yıldır dört turnuva oynanıyor ve bu normal değil.” dedi.

FIBA Avrupa’nın EuroLeague’e karşı kazandığı davadan da bahseden Novak, “FIBA’nın Avrupa departmanı son zamanlarda Lüksemburg’daki bir tahkim mahkemesi önünde EuroLeague aleyhine dava açtı ve gerçekleşmemiş ödemeler için yaklaşık 1,4 milyon avro kazandı. EuroLeague, 2017 yılında, kulüp yarışmalarına ev sahipliği yapmak için ödediği yıllık ücreti ödememe kararı almıştı.
Bunun nedeni; EuroLeague, yeni genel takvimin tanıtımıyla, FIBA’nın sözleşmeyi bozduğunu söyledi. Ancak FIBA bu noktada haklıydı. Şimdi yeni bir hareket var ve en büyük 11 Avrupa liginin birliği olan ULEB, yerel liglere karşı olan tehdidin yaklaştığını gördükçe, EuroLeague’e karşı hareket etmeye karar verdi. EuroLeague’in takvimini genişletmesi, Cumartesi ve Pazar günleri maç oynatması tüm ulusal ligleri tehdit ediyor. 2016 yılında FIBA, uluslararası oyuncuların kendi milli takımlarına gönderilmeleri için EuroLeague’e karşı Avrupa Komisyonu’na şikayette bulundu. Şimdi ULEB, FIBA’nın yanında bu şikayete katıldı.” dedi.

Bundesliga Basketbol Direktörü Stefan Holz ise EuroLeague’de oynanan maçların artması ile ilgili, “EuroLeague’de oynanan çok sayıda maç nedeniyle, birçok lig, EuroLeague maçlarının en sonunda Cumartesi ve Pazar günleri oynanma riskini görüyor. Hafta sonu kırmızı çizgidir.” dedi.

EuroLeague CEO’su Jordi Bertomeu, BIG dergisi ile yaptığı röportajda, “Formatta veya takım sayısında herhangi bir değişiklik planlamıyoruz. EuroLeague ne kadar iyi olursa, takımlar ulusal liglerden o kadar uzaklaşacaktır ve kulüplerin hem EuroLeague’de oynaması, hem de ulusal ligine değer vermesi zor olacaktır” demişti.

Yunanistan, Türkiye, Litvanya’daki Zalgiris Kaunas ve İsrail’deki Maccabi Tel Aviv takımlarında bu durum etkisini göstermeye başladı. Buralarda lig maçları için salonlarda en fazla birkaç bin seyirci varken, EuroLeague’de en iyi kulüplere karşı oynanan maçlarda salonlar doluyor. Ligler bakımından şu anda İspanya, İtalya ve Fransa’da daha dengeli görünürken, Almanya’da, orta sınıf kulüpler bile FC Bayern’e ayak uyduramıyor. BBL’de FC Bayern, 23 milyonluk bütçesi ile ligin geri kalanının çok önünde ve yeni salonla birlikte bütçenin 30 milyon avroya çıkması bekleniyor. Ancak gerçek şu ki, birçok EuroLeague kulübü, mali olarak, markanın sahibi olan futbol kulüpleri tarafından kurtarılıyor. En iyi EuroLeague takımlarının çoğunda, Fenerbahçe, FC Barcelona veya Real Madrid gibi kulüplerde, futbol tarafından dengelenmesi gereken bütçe açıkları var ve TV yayını sözleşmeleri eksik. Stefan Holz, “Buna rağmen, Euroleague çekici bir ürün, Frankfurter veya Hamburg gibi kulüpler buna katılmayı umuyor.” diyor.

Kamil Novak ise, Jordi Bertomeu’nun BIG’e verdiği röportajının artık olumlu bir işaret olarak konuşma istekliliğini gösterdiğini düşünerek, “Ulusal ligleri korumak önemli bir konu. Ortak bir yol bulmak zorundayız.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler