Ligde üçüncü senesine girecek olan Anthony Davis, camiadaki herkes tarafından “next big thing” olarak kabul edildi ve bu sene Pelicans’ı tamamen sırtına alıp götürmesi bekleniyor. Geçen seneki kadrodan kimse kaybedilmeden, bu sene Ömer Aşık gibi önemli bir ekleme yapıldı ve takımın genç iskeleti bir sene daha tecrübe kazandı. Fakat “O sene bu sene mi?” diye sormadan önce, başka bir soruyla karşı karşıyayız: “Pelicans oyuncuları sağlam kalabilecek mi?”
Anthony Davis kısa kariyerinde birçok başarıyı yaşadı: Olimpiyat altını, Dünya Kupası altını, All-Star, fantezi takımlarında ikinci sıradan seçilmek. Bu kadar başarının yanına bir de takım başarısı eklemek, bu sene Davis’in ilk önceliği olacak; çünkü playoff’a kalamayan süperstara artık kız vermiyorlar. Davis için işin şanslı kısmı, geçen sene yeniden oluşturulan takım çekirdeği hiç bozulmadan bu yıla taşındı ve arkasında Ömer gibi önemli bir silah var.
Ömer Aşık, ligdeki 30 takımın en az 25’inde ilk beş çıkabilecek kalitede bir pivot ve sahaya çıktığı her akşam size 10 sayı 10 ribaund 2 blokluk katkı verebilecek bir pivot. Ömer’i bugünün basketbolunda asıl benzersiz kılan şey ise, bunları elinde topu istemeden yapabiliyor olması. Oyunu iyi okuyan bir oyuncu olduğu için, dış savunmayı geçmiş bir guarda karşı hem onun açısını kapatabilecek hem de kendi tuttuğu oyuncuyu ekarte edebilecek bir noktada durmayı çok iyi biliyor. Savunma yönü ağır bir pivot olması, hem geçen sene tamamen Davis’in üzerinde kalan pota altı savunmasının güçleneceği, hem de Davis’in savunmada daha az efor sarfedeceği için hücumun da güçleneceği anlamına geliyor. Ömer iyi de bir ribaundcu olduğu için; Gordon, Fredette, Anderson, Babbitt gibi şutörlerin bulunduğu bir takımda şut atma konusundaki güveni de tazeleyecektir. Sezon başı kampında, zaten iyi bir orta mesafe şutörü olan Anthony Davis, artık boş kaldığı anlarda üçlükleri de kullanacağını açıklamıştı. Davis’e bu izni veren koçun güvendiği ismin Ömer olduğu aşikar. İki sezon önce Houston’da 82 maç oynayan Ömer’in toplam ribaund (%22) ve savunma ribaundu (%31) yüzdesinde1 ikinci, hücum ribaundu (%12.8) yüzdesinde de onuncu olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Ömer için muhtemel tek sıkıntı, Gordon-Evans gibi savunmada nispeten kibar oyuncuların bekçiliğini yapmak olacak. Her ne kadar yukarıda bahsettiğim gibi, bu tarz pozisyonlarda yerini iyi bilen bir pivot olsa da, uzunların en çok faul aldığı durumlar genellikle böyle yaşanıyor ve Ömer’in New Orleans kadrosundaki tek işe yarar pivot olduğunu düşünürsek, o konuda kendine iyi bakması gerekecek. Neticede NBA’de eski kaleci-pivotlardan artık kimse kalmadı.
Ömer ekseninden çıkıp Pelicans’ı takım ekseninde incelersek; bu senenin çözülmesi gereken en önemli sıkıntısı 3 numarada kimin başlayacağı. Sezon öncesi gelen John Salmons imzası ile koç Monty Williams’ın geçen sezonun başında olduğu gibi Tyreke Evans’ı benchten getirmeyi planladığını düşünüyordum ama özellikle geçen sezonun sonunda ,Tyreke’in ilk beş çıktığı dönemde gösterdiği All-Star performansın2 göz ardı edilemeyeceği de bir gerçekti.
Muhtemelen bu sezon sahada Jrue Holiday-Eric Gordon-Tyreke Evans-Anthony Davis-Ömer Aşık ilk beşini göreceğiz. Bu beşin arkasında ise Austin Rivers-Jimmer Fredette-John Salmons-Ryan Anderson-Alexis Ajinca beşi gelecek. Ryan Anderson’un iki boy küçüğü olan Luke Babbitt; kaçırdığı her boş şutta insana sabrın önemini öğreten Darius Miller; takımı savunmada beş, hücumda dört kişi oynatan Jeff Withey ve bebeler Russ Smith ve Patric Young kadroyu tamamlayacak diğer isimler.
Tyreke Evans’ın ilk beşte olmasının önemini yukarıda anlatmıştım, tabi bu devamında bir problemi de getirecek, çünkü ilk beşin dördü topla oynamayı seven oyuncular3 ve bu oyuncular arasında dağıtımın çok iyi yapılması gerekiyor. Anthony Davis’in takımın süperstarı olarak geçen seneden daha fazla top kullanacağı bir gerçek, yine altıncı adam olacak olan Ryan Anderson’un ilk beş oyuncuları kadar süre alacağı da. Burada görev iki oyuncuya düşüyor: Jrue Holiday ve Tyreke Evans.
Sizden “Topla oynamayı seven oyuncular” kalıbını şut atan değil de, topu elinde tutan oyuncu olarak düşünmenizi isteyeceğim. Hem Jrue hem de Tyreke geçen sene kariyerlerinin en iyi asist yüzdesine ulaşmış durumda, bu Pelicans taraftarları için sevindirici bir unsur. Jrue Holiday, zaten topu dağıtmayı seven bir oyuncu olarak, geçen sene sahada kalabildiği maçlarda, eline değen her 100 topun 38’ini asist olarak değerlendirmiş; keza Tyreke Evans’da da bu oran %30. Hücum olarak bu kadar güçlü bir takımın topu paylaşmaya bu kadar istekli iki oyuncusunun olması büyük avantaj. Bu noktada, asist yüzdesi pek o kadar iyi olmayan Eric Gordon’ın “topla oynayan oyuncu” kimliğinden sıyrılıp, daha çok “topu bekleyen oyuncu” olmaya çalışması gerekiyor. Çünkü Eric Gordon’a giden top bir daha geri gelmiyor ve bu çok fazla kişinin topa değmesi gereken bir takımda büyük sıkıntı. Monty Williams’ın bu ilk beşi sahaya sürerken bunu hesaba katacağını düşünüyorum; eğer bu deney tutmazsa, en sağlıklı çözüm Eric Gordon’u benche alarak, Jimmer Fredette gibi tek olayı şut atmak olan bir oyuncuyu ilk beşe yerleştirmek olacaktır. Böylece Eric Gordon zayıf olan ikinci beşi kuvvetlendirip istediği topları kullanabilecek, hem de ilk beş oyuncularının biraz daha sağlıklı top kullanması sağlanabilecek.
Benche değinmişken buradan devam edelim. Benchin en büyük silahı tabii ki kuşkusuz Ryan Anderson. Geçen sezon Gerald Wallace’ın kıçına kafa attığı pozisyon yüzünden boyun travması geçiren ve kariyerinin en iyi sezonunda4 yatmak zorunda kalan Anderson’un bu seneye de benzer bir ivmeyle başlayacağını söyleyebiliriz. Zaten, Ömer’in yaşadığı faul problemleri de düşünülürse maçların çoğu Anderson-Davis ikilisiyle biter ve Anderson çok rahat 30 dakikaya yakın süre alır. Benchte bu sezon parlamasını beklediğim isim ise Fredette. Sezon öncesi muhtemelen son NBA kontratını yapmış olarak gözüken Fredette, harika bir preseason’u geride bıraktı. 5 Özellikle şut ritmini normal sezona taşımayı başarırsa, benchte güvenilir bir silah olarak yerini alacaktır. Benchin en tekinsiz ismi doğal olarak Austin Rivers. İki sene önce belki bir numaraya evrilir diye draft edilen Rivers, ne bir numaraya evrilebildi, ne de iki numara oynayabildi. Geçen sezonun sonunda bazı iyi oyunlar çıkardı ama bu, onun çaylak kontratındaki son senenin garanti hale getirilmesine yetmedi. Sezona da böyle dalgın bir giriş yaparsa, yerini çaylak ama sağlam oynayan bir guard olan Russ Smith’e kaptırması büyük ihtimal. Benchte bir diğer kafa karışıklığı da pivot yedekliğini kimin yapacağı konusunda gözüküyor. Davis-Ömer-Anderson üçlüsünden yaklaşık bir 10-15 dakika kalacak, bu dakikalar için de birbirinden vasat üç tane pivot var, geçen seneki Abdurrahman Çelebi oyunundan dolayı Ajinca ön planda gözüküyor; ama ben draft edilmemesine rağmen, Patric Young’ın gençliği ve enerjisiyle kısa zamanda sivrileceğini düşünüyorum. Zaten olmadı sivrilemedi, Avrupa’da onu alan takım rahat eder.
Gelelim ilk paragrafta sorduğum soruya: Bu takım sağlıklı kalabilecek mi? Geçen sezon Jrue Holiday 48, Eric Gordon 18, Ryan Anderson 60, Anthony Davis 15 ve Ömer Aşık 34 maç kaçırdı. Yani toplam 410 maçın sadece 235’ini oynayabildi bu beşli ve %57 çok düşük bir oran. Bunu engellemek adına Monty Williams’ın riskli oyunculara hemen yüklenmeyeceğini ve Philadelphia, Utah, Orlando gibi maçlarda dinlendirmelere gidebileceğini düşünüyorum, sezon içerisinde bazen böyle maçlarda sürpriz kayıplar yaşanabilir. Yine de sevindirici tarafından bakarsak, Eric Gordon’un dizi dışında diğer sakatlıklar genellikle darbeye bağlı ve iyileşme takvimi net olan sakatlıklar oldu, dolayısıyla onlardan kaçınmak biraz daha kolay olacak. Allah kötü sakatlık vermesin diyelim.
Taraftar olarak baktığımda geçen seneki Jrue Holiday ve Tyreke Evans eklemeleri ile bu takımın playoffa gireceğini düşünüyordum, fakat objektif olarak bakınca bu tahminin çok gerçekçi olmayacağı belliydi. Ama bu sezon, birbiriyle oynamaya biraz daha alışmış bir kadro, sağlam bir Ömer Aşık ve gümbür gümbür gelen bir Anthony Davis’le playoff hedefinin artık daha gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz.
[1] Ribaund yüzdesi: Bir oyuncunun sahada kaldığı sürede meydana gelen ribaundların yüzde kaçını alabildiği. Ömer’in toplam ribaund örneğine bakarsak, o sezon Ömer her 100 ribaundun 22’sini çekmiş demektir; ki NBA’de bir maçta 75-80 arası ribaund meydana geldiği düşünülürse, Ömer’in istatistiğinin önemi daha da anlaşılır.
[2] İlk beş istatistikleri: 20 sayı, 5.3 ribaund, 6.3 asist, %49 şut isabeti, %32 üç sayı isabeti. (Ortalama 35 dakika)
Yedekten istatistikleri: 12.1 sayı, 4.5 ribaund, 4.5 asist, %40 (öeh) şut isabeti, %14 (yuh) üç sayı isabeti. (Ortalama 25 dakika). Üstelik ilk beş oynadığında da benchten geldiğinde de topla oynama oranı değişmiyor (%27).
[3] Jrue Holiday: %23.3 / Eric Gordon: %23.2 / Tyreke Evans: %27 / Anthony Davis %25.
[4] 19.8 sayı, 6.5 ribaund, %41 üç sayı isabeti, %95 serbest atış isabeti.
[5] 7 maçta 10.1 sayı, %50 üç sayı isabeti.
Şaban Işık-@IsikSaban