Pire’de sahnelenen utanç verici basketbol performansının ardından son şampiyon CSKA Moskova’yı konuk eden Anadolu Efes, en azından basketbol doğrularının ışığında mücadele ederek maçı kazanma noktasına getirmeyi başarsa da Rus ekibinin sahip olduğu kazanma alışkanlığı ve Jayson Granger’ın kurbanı oldu.
Velimir Perasovic’in ekibi maça Alen Omic’i boyalı bölgede minimum süre/maksimum verim parametresinde kullanma düşüncesiyle başlarken Bryce Cotton’ın da yüksek yüzdeli skor katkısıyla oyunun hücum tarafında sezonun ilk bölümüne oranla çok daha başarılı bir görüntü ortaya koydu. Derrick Brown’ın, biraz da akışın gerektirdiği, bire bir hücum tercihlerinin dışında neredeyse hiç bireysel hücum denemesine ihtiyaç duymadığı gibi pas tempo ve sayısını muhafaza etmeyi bilen lacivert beyazlılar için işler, savunma tarafında ise özellikle ilk yarıda pek de güllük gülüstanlık değildi.
CSKA Moskova’nın enfes hücum yerleşimleri ve topsuz oyun becerisinin de yadsınamaz katkısıyla oyuncu kadrosunun vaat ettiği savunma agresifliği ve görece organizasyon becerisinden ilk yarının ilk üç dakikası hariç oldukça uzak bir görüntü çizen Anadolu Efes, ekseriyetiyle topsuz oyunlardan yenilen sayılar ve Nando De Colo’nun çember hareketlerine çözüm üretebilmek adına bir ara alan savunmasına da dönmeyi ihmal etmedi ancak alınan sonuç, Koç Perasovic için umulanın çok gerisinde olunca bu plandan o an için vazgeçildi. İlk yarı boyunca hücum tarafında gelişen sezonun şimdiye değin en etkileyici performansını ortaya koyan Anadolu Efes, savunmada sahip olmadığı ve sahip olmak için de fazlasıyla zamana ihtiyaç duyduğu oyun alışkanlıklarının eksikliğini çok bariz biçimde, iliklerine kadar hissedince soyunma odasına çift haneli sayı farkıyla geride gitmek kaçınılmaz oldu.
Doğru basketbol oynanan bir ikinci yarı ve Jayson Granger’ın basiretsizliği…
Anadolu Efes, geri dönüşün sağlandığı ikinci yarıda mükemmel basketbol oynamadı, sadece doğru basketbol oynamaya çalışarak maçı gerçekten kazanmak istedi ancak Jayson Granger adında bir karabasan üzerlerine kabus gibi çöktü. Savunma yerleşimlerinin oturmasının zaman alacağını ve teknik bağlamda daha fazla doğruların bir araya getirilmesi için daha fazla antrenmana ihtiyaç olduğunu düşünsem de Koç Perasovic’in ekibinin bugün bile rakibin canını sıkacak derecede savunma yapmaması için hiçbir sebep yok. En iyi gününde olmadığını kabul edip, bir köşeye koysam da EuroLeague’in en iyi hücum takımını, maçı kazanmasının tek yolunun bu olduğunu fark ettiği için kaosa sürükleyebilen bir takım, bunu belirli dakikalarda Avrupa’nın her yerinde yapabilir. Üçüncü çeyreğin dördüncü dakikasından itibaren başlayan ve Cotton, Honeycutt, Dunston, Cedi, Brown ile zirveye ulaşan savunmadaki agresiflik ve doğru yerleşimlerle parkede yer alma dürtüsü, sadece maçın sonunda değil, geri dönüş aşamasının içerisinde de Jayson Granger tarafından katledildi.
CSKA’nın yeniden oyunun yönetimini ele geçirdiği dakikalarda Granger yerine Heurtel-Cotton hatta Doğuş-Cotton ikilileri ile parkede yer almayı düşünmek kesinlikle daha kötü bir çözüm denemesi olmayacakken Velimir Perasovic’in oyuncu üzerindeki ısrarı Anadolu Efes’in avuçlarının içine aldığı maçın kaybedilmesinin en büyük sebeplerinden biri olarak gösterilebilir.
Kritik bir andaki hızlı hücumda topu taşırken hatalı yürüme yapan Granger, son çeyrekte bomboş bir pozisyonda üç sayılık atış imkanına sahip olup, çizgi ihlali yapan Granger ve kendisinin bire bir hücum tercihlerine kalan hemen hemen her aksiyonu çöpe atan Granger…
Fizik üstünlüğü ve iyi savunmacı etiketiyle (her ne kadar katılmasam da) 30 dakika süre alan Uruguaylı oyuncunun hafızalarda yer edinen tek olumlu maçının geçen sezon BSL’de oynanan ve 40 dakika parkede kaldığı Anadolu Efes-Galatasaray Odeabank karşılaşması olması birtakım değişim hareketinin gerçekleşmesi gerektiğinin nadide kanıtlarından biri olsa gerek…
Kısa kısa…
-Jayson Granger’ın facia ötesi performansını da çıplak gözle izledikten sonra Bryce Cotton’ın CSKA Moskova karşısında aldığı sürenin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Thomas Heurtel’in savunma zaafından endişe duyulacak bölümlerde Cotton’ın planın merkezinde yer aldığı fakat özellikle iki ve üç numaralı pozisyonlarda daha uzun bir beşi tercih etmek kısa vadede pragmatik bir çözüm ortaya çıkarabilir.
-CSKA Moskova, savunmada muhtemelen uzun bir süre tekrarlamayacağı kadar kötü bir performans ortaya koysa da Jeff Ayres’dan alınan katkı, bitmek bilmeyecek sezonda oldukça değerli ve Rus ekibi adına fark yaratan bir nokta yaratabilir.
-Alen Omic hamlesini anlamlandıramadığı daha önce de belirtmiştim, hala o noktadayım ancak çemberi korurken problem yaşayan takımlar karşısında en azından biraz daha uzun süre parkede yer almasının hücumda mini mini konfor alanları yaratabileceği kanısındayım.
-Son olarak Anadolu Efes’in felaket bir EuroLeague fikstürüne sahip olduğu için olması gerekenden çok daha kısa sürede bir galibiyete ihtiyaç duyduğunu söylemek gerek zira ilk sekiz hafta çok kötü kabuslar görerek geride kalabilir.
Bana gore kirilma noktasi Granger in De Colo dan topu kapip,antremanda turnike atar gibi potaya gitmesiydi ! De Colo topunu kesti,donen hucumdan bos ciktilar ! O top kapma maci getirebilirdi ! Bu kadar nasil amatorce dusundu,halbuki o topu smaclayacak ve oradan faulde alip 3 sayi cikaracakti !
yorumlar ana sayfada eskisi gibi görünse çok daha iyi olurdu
Efesin artık Cotton a öncelik verip Granger ın süresini düşürmesi gerekir savunmayı da Cotton ve Huertel in açıklarını kapatacak şekilde ayarlamalı .Bakalım Unics Kazan maçına kadar maç alabilecek mi ?