NCAA basketbolu her geçen yıl daha uluslararası bir boyuta yaklaşıyor. On yıl öncesine göre çok daha fazla ABD dışından oyuncunun spor bursları okuma imkanına kavuşması ile beraber takımlarda farklı milletlerden gelen çok sayıda oyuncu görmek olağan bir durum haline geldi. Bu durumun en önemli sebeplerinden birisi NCAA basketbolunun sürekli yükselen prestiji ve kalitesi olarak gösterilebilir. Bu birlikteliğin sebebi sadece okulların başarılı basketbolcuları kendi takımlarına katmak istemeleri değil, oyuncuların da bunu bu eşsiz tecrübeyi yaşamak istemeleri.
Son zamanlarda Türkiye’de altyapıda oynadıktan sonra Amerika’da eğitim ve spor hayatını sürdürmek isteyen oyuncu sayısı da devamlı olarak artıyor. Daha önce Engin Atsür (NC State), Doğuş Balbay (Texas Longhorns) ve Deniz Kılıçlı (West Virginia) gibi Türk basketbolunun önemli isimleri NCAA’de dört sene boyunca oynadı ve eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkeye geri döndüler. Birkaç senedir Türkiye’den önemli altyapı oyuncuları iyi bir üniversiteden burs alabilme şansını artırmak adına lise eğitimi için de Amerika’ya yönelmeye başladılar. Onuralp Bitim, Barış Ülker, Emre Yıldırım gibi altyapıda önemli işler yapan oyuncular erkenden bu yolu seçtiler. NCAA’e artan bu ilginin yakın zamanda daha da artması muhtemel, çünkü genç yeteneklerin bu yolu seçmesinin gayet mantıklı sebepleri bulunuyor.
Genç Türk oyuncuların NCAA akını! | TB ÖZEL
Güncel ve faydalı bir çalışma olmuş… NCAA’daki oyuncularımızın sezon içindeki performanslarını bu sayfalarda görmek dileğimle….
Bir oyuncunun nerde oynadığının pek önemi yok ..oyuncu yeterki karekter koysun ortaya..Profesyonel olsun çalışsın her yerde kendini bulur. ..bizim oyuncuların en büyük dezavantajı başarının kendilerine altın tepsi ile sunulmasını beklemesi oluyor. ..kariyerin için neyin daha iyi olacağını düşünüyorsan onu yapacaksın. ..türkiyede gençlere sanş verilmiyor diye bir zirvalik var..türkiyede olmuyorsa madem iyi oyuncu olacaksın. .İspanya..fransaya..almanyaya..Sırbistan a git….siz genç yaşta paranın muptelası olursanız kusura bakmayın da oyuncu felan olamazsınız. .biraz sabredip çok çok calissaniz zaten paranın kralini kazanacak snz…bir örnek vermek gerekirse sloukas olayı sloukas niye Fenerbahçe’yi seçti …Ayrıca oly fenerin verdiği paranın aynısını teklif etti sloukas a csk ise fenerden daha yüksek bir kontrat verdi sloukas a
1:oly yi tercih etmedi çünkü orda spanoulis var ve rolümun artmasını istiyorum d e si
2:csk yı tercih etmedi çünkü csk önemli bir rol vermicekti sloukasa sadece de colo ve teo nun tamamlayıcısı olacak dı orda
Demekki her şey para değil sayın Genç Türkler. .daha bir şey basarmadan oraniz buraniz oynamasin..Eğer siz büyük oyuncu olacak karaktere sahipseniz ne yapar eder bulursunuz bir yolunu …aglamayin çalışın. .
türkiyede yetiştiremediğin ouncuyu avrupa takımları mı yetiştirecek? o ülkelerde türk gençleri gelsin de yetiştirelim diye sıraya girmişler…yorumu okuyan duyanda gençler milyon dolarlara imza atıyor felan sanacak.gereken tek şey gençlerimize güvenmek…nba draftında 1.turdan seçilmesi beklenen furkan korkmaz efeste 1 dk süre alıyorsa bunu oturup düşünmek ve sadece gençleri karalamanın bu işin çözümü olmadığını bilmek lazım…ayrıca verdiğin örnek saçma sapan soulukas nerdeyse emekli olacak burda konu olan 18-19 yaşında ki çocuklar…..yaptığın yorum sanki kıskançlık dolu…
Işte tamda senin gibilerin zihniyeti yüzünden gelismiyor ülke basketbolu. ..basketbolun b sinden anlamiyorSun ezbere yorum yapma…
Demişsin ki bizim yetistirmedigimizi avrupa mı yetistirecek…Mario hezonja Hırvat fakat barcelonadan gitti nba a porzingis letonyali fakat cajasol seville den gitti nba e..daha bir sürü genç basketbolcu sayabilirim sana ülkesi dışında n nba e giden genç oyuncu. ..2. Si demişsin ki sloukakas emekli olacak yaşta öyle bir şey yok dostum adam 26 yaşında da fakat kendini fenerbahçe de daha iyi gelistirecegini düşündüğü için buraya geldi.. kendisi direk söyledi zaten ilk röportajında. ..csk ya gidebilirdi bu adam eğer sadece parayı düşünse…ama o kisisel gelişimi için daha iyi olacağı icin buraya geldi. …asıl büyük sıkıntı zaten burda 26 yaşındaki adam hâlâ kendini geliştirmeye çalışıyor. .bizim oyuncular havlu sallıyor. .Oğuz savaş biraz daha az para alıp oynayacağı bir kulübe gitse daha iyi olmazmiydi ??? Bunlar sadece birer örnek burda önemli olan zihniyet farkı. . Sana bu kadar uzun cevap yazmak da istemezdim aslında ama diğerleri okusun diye yazdım. ..aklın yolu bir biraz da olsa allahın size verdiği beyni kullanmaya çalışsaniz aslında sizde gorecekainiz gerçekleri. .vessalam..
Gençler çok para kazanıyor yazmışsın sanırım futbolla karıştırdın. Ayrıca Oğuz un yaşını göz önüne almayı unutmuşsun. Parayı düşünmesinin doğal birşey arada büyük farklılıklar vardır. Adam olacak çocuk heryerde olur demişsin. Bazı zamanlar haklısın ama genellikle haklı değilsin. Çoğunlukla genç insanlar bazen eğitime bazen yönlendirmeye bazen motivasyona bazende tecrübeye ihtiyaç duyarlar. Bunun normal olduğunun farkında olmalısın. Her insanda etki farkları oluşacağı da kesin.
Genç oyuncuları yetiştiremediğimizi düşünüyorum. 17 ile 25 yaş arası (bazen 30 a kadar gidiyor) oyuncularımız az ya da çok gelişmesi gerekirken o kadar çok oyuncu yerinde sayıyor ki suçun onlarda olduğunu düşünmüyorum. Nba de oynasınlar demiyorum ya da takımların skor yükünü çeksinler. Belli görevleri yapacak oyuncumuz bile yok. Mesela Melih Mahmutoğlu gibi onlarca oyuncumuz olmalısı gerekirdi. Üst seviyede süre alabilecek o kadar az oyuncumuz var ki milli takıma büyük bir yansımasını görüyoruz. Sanırım yazdıklarının hiçbirine katılmıyorum desemde olurdu. Bir de biraz daha nazik bir dilin kimseye zararı olmaz sanırım.
Basketin ilköğretim öğrencisi gelmiş ortaya karışık akıl veriyor. Ülke basketbolunu da ben bilirim diyor ?
Sevgili afc, yorumunu okuduktan sonra “i feel devetion(?!)” rumuzlu arkadaşın yorumlarına cevap yazmama gerek kalmadığını farkettim. Teşekkür ediyorum.
Duyarlı yorumcu arkadaşlar güzel ve faydalı yorumlar yapıyorsunuz. Bunu belli saygı sınırları içinde tutabildiğimiz müddet birbirimizin düşüncelerinden yanlışın nerede olduğunu, daha iyiye nasıl ulaşabileceğimizi tartışarak bulmak keyifli olacaktır…. afc arkadaşımızın yorumuna katılmamak elde değil… Büyük baskılar ve rekabet ortamında yetişen sporcuların yönlendirmeye, desteğe ve disipline ihtiyaçları var. Hele bir de ergenlik dönemini ve gençliğin getirdiği hayat tecrübesizliğini göz önüne alırsak…. Bu sağlıklı ortamı yaratmak öncelikle basketbol organizasyonundan sorumlu federasyona düşer…. Ülkemizde böyle bir ortam var mı? Bu vizyonda manejer, idareci ve koç yetiştirebiliyor muyuz? Veya mevcut sistemimizde bunları barındırabiliyor muyuz? Basketbolu yönetenler kısaca şunun hesabını yapmalıdırlar, basketbola yapılan yatırımlar (kaynaklar emek ve zaman) sonucunda elde edilen getiriler sizi iyi bir yönetim hanesine mi yoksa kötü bir yönetim hanesine mi kaydediyor? Yapılan yatırımlar sonucunda elde edilenler yeterli mi? Verimli miyiz? Bana kalırsa bunların sonucunda koç ve oyuncu ihraç eden bir konumda olmamız gerekirken tamamen dışa bağımlı olmak çok sakıncalı bir durum! Zaten A Milli kadromuzda yaşanan sıkıntılar bunun bir tür göstergesi…. Yukarıdaki makalede gençlerin NCAA’e gitmelerinin belli sebepleri yazılmış… Ümit ederim gidenler de kalanlar da başarılı olup kendilerini geliştirirler ve gururumuz olurlar… Ancak şundan çok eminim ki yıldız olma potansiyeli olan gençlerimizin neredeyse tümü, eğer NCAA’in akademik ve sportif kriterlerini karşılayabilecek durumları olsaydı ülkemizin mevcut şartlarını göz önüne aldığımızda ilk tercihleri NCAA olurdu….
Değerli arkadaşlar,
1. Türkiye’de üst düzey eğitim ile üst düzey basketbol birarada yürümüyor.
2. 16-17 yaşındaki genç arkadaşlar ciddi kontratlara imza atarak, bir anlamda kendini ekonomik olarak garanti altına alıyorlar. Bu da onları NCAA kuralları dışına itiyor.
3. AB üyesi olmadığımız için hiç bir Türk gencinin Türk pasaportuyla Barcelona vb AB üyesi ülke kulüplerinin altyapılarında oynamaları zaten hukuken mümkün değil. Bu nedenle verilen örnekler maalesef gerçeği yansıtmıyor.
4.NCAA’ye giden Avrupa kökenli oyuncuların çoğunun eski Yugoslavya ve Doğu bloku ülkelerden olduğunu görüyoruz. Ülkemizdeki sıkıntı maddi imkansızlıklardan çok, NCAA anlamında yeterince organizasyon olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Malum bu alan menejerler açısından pek karlı bir alan değil. Oyuncusunu NCAA’ye yönlendireceğine yerli bir kulüpten kontrat almak en azından kısa vadede menejerler için daha karlı.
5. Furkan, Cedi vb istisnai durumlar oyuncu her yerde oyuncu olur fikrini desteklemez. Eskiden benzer şekilde okuyan her yer okur denirdi ama koşullar değişti ve bir kaç lise dışında mezun olanların %80-90’ı adını bile tam olarak bilmediğimiz üniversitelerde sözde yüksek öğrenim görüyorlar.
6. Önümüzdeki dönemlerde ülkemizde, potansiyel oyunculara yönelik yurt dışında basketbol burslu eğitim organizasyonları artarsa, bırakın NCAA yaşını U17 ve U16 kadrolarında da ABD’de eğitim gören oyuncularla karşılaşırsak şaşırmayalım çünkü oyuncuların bir kısmı, örneğin Onuralp Bitim, Mümin Tunç, henüz NCAA yaşını beklemeden uçup gidiyorlar.
Bana muahalefet olanların ya genç bir Türk basketbolcu yada onların bir akrabası olduğunu düşünüyorum 🙂
türkiye de gençlere süre verilmediğini bir yana bırakalım türkiye de a milli seviyesinde ki türk oyunculara bile hak ettiği süreler verilmiyor…ahmet yılmaz arkadaş çok güzel açıklamış ama sen hala senin fikirlerine muhalefet olanları karalama çabasındasın ben de merak ediyorum türk gençlerine olan kızgınlığın ya da kıskançlığının sebebi nedir?
I feel Devotion kardeş, yalınızca basketbolseverler olarak fikir paylaşımı yapıyoruz… Bu da bu sitenin basketbolseverler olarak bizlere vermiş olduğu güzel bir imkan… Şahsen muhalefet etmek gibi bir düşünce taşımıyorum… Ancak düşüncelerin belli sınırlar içinde paylaşılması çok güzel… Birbirimizden çok şeyler öğrenebiliyoruz…. Bu platformun bir yargılama yeri olmaktan çok bir paylaşım yeri olması güzel…. Genç bir Türk basketbolcu ya da akrabası değilim…. Eğitim bilimlerinde karier seçimi, yönlendirme ve planlama konusunda doktora çalışması yapan bir basketbol sevdalısıyım… Kişisel ilgim nedeni ile ülkemizdeki genç ve elit basketbolcuların gelişimlerini bir de kendi alanımın bakışı ile değerlendirip fikir paylaşımı yaptım…. Yoksa sizi de ülkemiz basketbolunun genç yetenekleri üzerinde en olumsuz etkiyi yaratan menajer diasporasının bir üyesi olarak itham etmek bizleri tartıştığımız noktadan çok uzaklara götürür ve keyfimiz kaçar…..
Deneyimlerinizden yararlanmak isterim. Irtibata geçebilirseniz sevinirim. [email protected]
Daha 15 yaşında çocuktaki potansiyeli görenler günü kurtarma pahasına çocuğa hayır diyemeyeceği rakamlarla gelirler… Menejerler ile yapılan erken para kazanma planları çocuğun eğitim hayatını sıfırlar…Kontratı olan veya menejeri olan oyuncuların NCAA’da oynaması kurallara aykırı… Bunun yanında akademik yönden de kriterleri yakalamak lazım ve şart… NCAA diyor ki, sporcu ileride profesyonel de olsa 30-35 yaşından sonra yeni bir hayata başlayacak ve eğitimin bu noktada devreye girmesini sağlıyorlar…. Sporcu eğer üniversite sonrası başka bir alanda kariyer yapacaksa hayatını devam ettirebileceği bir başka mesleği olabiliyor…. Bizde ise orta okul ve lise yıllarında iyi sporcuların eğitimi kasıtlı olarak baltalanıyor görüntüsü var yada gerçekten öyle!… Genç takım sonrası ise sokağa atılmış durumda kalan büyük kitlelerimiz var… Çocukların 18 yaşına kadar abartılı bir şekilde şişirilen egoları daha sonra hayal kırıklığı ve kızgınlığa dönüşüyor…. Keşke bu gençlerimiz için NCAA şansı olsa ve olan kullansa….saygılar
“Bugüne kadar” Sinan hariç NCAA çıkışlı star olabilmiş bir Türk oyuncu yoktur. Bugünden sonra olursa bilmem. Aksini iddia eden boş konuşur. NCAA basketbol için değil eğitim anlamında fayda sağlıyor olabilir ama o kadar işte…
Bu gençlere nezaman sahip çıkacağız? TBF ye soruyorum? başka ülkelerin vatandaşı olduktan sonramı !!! binbir güçlükle ve zorlukları engelleri geçerek ülkemizi bizi yurt dışında temsil eden be gençlere sahip çıkalım hepsi ayrı bir değer,Ergin Ataman ,hİdo uyumayalım lütfen,artık devşirme oyunculara son verin 80 milyonluk ülkede sporcu çıkmıyor,suç tamamen sizde..küçücük sırbistan,hırvatistan ın dünyanın dörtbir yanında oynayan nasıl oyuncuları var..ı
Bu problemin kaynagi, sizin yazinizin hemen ustundeki yazida bulabilirsiniz. Bu vizyonsuz, kendine guvensiz, egitimsiz bakis acisina sahip kitleye karsi bu genclerimiz egitimle, kendine guvenle , zor sartlarla mucadele ile , meydan okuyor. Bu yiginlarin rahatsizligi kendi dusunce ve uygulamalarinin miadi doldugunu kabul edememelerinden kaynakli hazimsizliktir . Ileriki yillarda bu kitle nin degil de bu genclerimizin yapacaklari isleri konusacagimiza gonulden inananlardanim.