28 Mart 2014, H. Can Pelister – 2.07 boyunda ve 2.15 kulaç boyuna sahip olan Ege Arar, özellikle de bu sezon yaptığı çıkışla ’96 jenerasyonunun önemli oyuncularından birisi olduğunu kanıtladı. 4 yıl önce İstanbul’a Adana’dan gelen Ege Arar, bu 4 yılda her yıl üzerine koyarak ilerledi diyebiliriz. U16 Avrupa Şampiyonası’nda şampiyon takımın oyuncularından birisi olan Ege, o takımda çok büyük bir role sahip değildi. Ancak bu yaz Konya’da düzenlenecek olan U18 Avrupa Şampiyonası’nda, muhtemelen takımın önemli oyuncularından birisi olacak.
TrendBasket.net’in yaptığı sıralamada, Ege Arar, ’96 jenerasyonunda 4. Sırada yer alıyor.
En son Ankara’da düzenlenen Geliştirme Ligi turnuvasında oldukça iyi bir performans ortaya koyan Ege, 4 maçta 21 sayı-13.8 ribaund-2.3 blok ortalamalarını yakalamıştı.
Kulüp takımında şu anda oynadığı bölümün çoğunu 5 numara olarak oynasa da (5 numara oynarken bile çoğu zaman dışarıya açılıyor), ileride onu 4 numara olarak göreceğimizi düşünüyorum.
Artılar
4 numara için Ege oldukça iyi bir fiziğe sahip. Orta mesafe ve üçlük çizgisinin gerisinden şutu istikrarlı seviyede diyebileceğimiz Ege, oyunun her iki alanında da iyi bir ribaundçu ve özellikle de hücum ribaundlarında da çok etkili. İyi box-out yapıyor ve doğru zamanda, doğru yerde olarak, takımına 2. şans sayıları kazandırabiliyor. Bir 4 numara için ortalamanın biraz daha üstünde atletizme sahip olan Ege, çember etrafında iyi de bir bitirici.
Defansta sert ve iyi bir görüntü veren Ege, özellikle de bu jenerasyonda match-up’ı olan Ayberk Olmaz karşısında bu sezon oynadığı 2 maçta da her iki alanda da ağır bastı. pNr oyunlarını iyi okuyor ve aynı zamanda iyi de bir blok zamanlaması var.
Eksiler
Eğer daha çok dışarıdan oynamak hatta, 3 numaraya bile zaman zaman kaymak istiyorsa oyun içerisinde, top hakimiyeti ve ayak çabukluğunu kesinlikle geliştirmesi gerekiyor. Şutunu biraz daha hızlı çıkarması gerekiyor, şu anda U18 seviyesinde çok büyük bir sorun olarak yansımasa da, A Takım seviyesine gelindiğinde sorun olabilir. Öte yandan hücumda post-up repertuarını geliştirmesi gerekiyor.
Defansta ondan ayakları daha çabuk olan veya genel olarak ondan daha çabuk birine karşı, zorlanıyor. Eksilerden birisi de, oyun içerisinde bazen kopabiliyor, vücut dili soru işareti. Şut seçimlerini de geliştirmesi gerekiyor.
Lafın Özü
Ege Arar, şu anda Galatasaray altyapısındaki en iyi potansiyel. Bu sezon zaman zaman sakatlık sorunları yaşayan Galatasaray A Takımı’nda da şans bulabilirdi. Özellikle de Albert Schweitzer ve U-18 Avrupa Şampiyonası’nda göstereceği performans, onun stoğunu arttıracaktır. Önümüzdeki sezondan itibaren TBL seviyesinde rahatlıkla oynayabilir, üzerine koyarak devam ederse muhtemelen onu ileride Euroleague’de oynayan takımlarımızdan birisinde göreceğiz.
İstatistikler (2013-14)
Galatasaray – 21 sayı-13.8 ribaund-2.3 blok @ TBF Geliştirme Ligi Turnuvası
Galatasaray – 3.5 sayı-4.5 ribaund @ Genç Erkekler Türkiye Şampiyonası
Boy: 2.07 – Pozisyon: Power Forvet/Pivot – Takım: Galatasaray
Öncelikle genç yetenekleri hem de ayrıntılı olarak tanıttığınız için teşekkürler.
Benim sorum şu olacak; Yıllardır Türk oyuncularının üst seviyeye geldiklerinde ‘dramatik düşüş’e geçtiklerini görüyoruz. Oyuncunun yetenekleri üst düzey olabilir ama mental olarak hangi seviyede olacağı büyük önem arz ediyor. Tabii ki bunu önceden tahmin etmek mümkün değil ama oyuncunun mental kapasitesine de kısaca değinsek fena olmaz diye düşünüyorum…
Ben teşekkür ederim.
Kesinlikle katılıyorum. Açıkçası oyuncu sıralamalarında yeteneğin dışında mental olarak gözlemlediğimiz eksileri de göz önüne bir hayli alıyoruz. Mental açıdan eklemeleri 1-2 ay sonra, her oyuncuyu en az 5-6 kez “detaylı” olarak çıplak gözle izleyip, yine bir o kadar kere de tekrar kayıttan izledikten sonra, yazacağım. Elbette oyuncuları tanıyoruz, “x şunu yapar, y şunu yapamaz” diyebiliyoruz ama mental konuda biraz daha izleyip, araştırma yapmak gerekiyor.
Geri dönüş için teşekkürler, dikkatimizde olan bir konu.