Ana Sayfa TB Özel Köşe Yazıları 2014-2015 NBA Sezonu İncelemeleri: San Antonio Spurs

2014-2015 NBA Sezonu İncelemeleri: San Antonio Spurs

0

Ve şampiyon… Spurs, Duncan döneminden itibaren kitap olarak yazılıp anlatılması gereken bir basketbol dersi adeta. NBA’de büyük başarılara ulaşmak için ‘tanking‘ yapmaya veya illa serbest süperstarları eklemeye gerek olmadığının kanlı canlı örneği Teksas temsilcisi. Ha tabi her ne kadar hamleler bu kadar ölçülüp biçilip yapılsa da şans faktörünü de görmemiz gerekir. Bu kadar iyi bir GM ve kulüp sahibi, efsane bir koç ve NBA tarihinin en iyi ama en en uysal uzun forvetinin bir araya gelmesi büyük bir şans. Bittiler artık denildikten sonra bitmediklerini aslında geçen sene kanıtlamışlardı. Geçen sene kaybedilen şampiyonluk aslında ellerin arsından kaçıp giden bir şampiyonluktu. Geçen yaz ise buna izin vermediler ve Heat’in nefes bile almasına müsaade etmeden gayet rahat bir final serisiyle kulüp tarihinin 5. şampiyonluğuna ulaştılar. Spurs’un yolu çok açık. Timmy’in belki de son senesi olan senede yine tek hedefleri şampiyonluk olacak. Onlar hakkında yorum yapılacak pek bir şey yok aslında. Böyle bir takımı izlediğim için kendimi çok şanslı hissediyorum.

Gidenler:

Takımın kadrosundan kaybettikleri kimse olmadı. Tek giden diyebileceğimiz oyuncu draft gecesi yapılan takas sonuncunda Philly yolunu tutan 58. sıra seçimi Jordan McRae.

Gelenler:

Draft harici takıma yeni katılan oyuncu da olmadı aslında. Spurs’un yaz politikası çok açıktı,geçen sene şampiyon olan kadrodan fazlasıyla memnundu hem takım hem koç. Dolayısıyla kadroyu korumak ana hedefti. Bu hedef doğrultusunda Duncan,Parker,Diaw,Mills ve Bonner ve Baynes‘ın sözleşmeleri uzatıldı. Timmy‘nın sözleşmesinin bir senesi vardı aslında, sadece o opsiyonu kullandılar ve efsaneyle bir sene daha dediler. Parker‘ın sözleşmesi de keza 1 garanti sezonu daha barındırıyordu. Parker ile imzalanan yeni sözleşme geleceğe yönelik aslında. Big 3‘nin en genci -32- olan Fransız oyun kurucuyu kariyeri boyunca San Antonio’da tutmak istiyor Spurs yönetimi. Dolayısıyla ilave 3 yıl $45 m dolarlık bir sözleşme imzaladılar. Bu kontrat seneye aktifleşecek. Diaw, kariyeri sarpa sardıktan sonra Spurs’te yeniden çok değerli bir parça haline geldi. Öncelikle 2013 Finalleri‘nde LeBron’a yaptığı savunmayla herkesi kendine hayran bırakmıştı. Bu sene ise Spurs makinasının en önemli parçalarından biriydi. Özellikle The Admiral emekli olduğundan beri Spurs Duncan’a eşlik edecek uzun bulmaya çalışıyor. Bu yolda ne Malik Rose‘lar,Rasho Nesterovicler,Nazr Mohammed‘ler,Fabricio Oberto‘lar denendi. En son tarzı farklı olsa da Bonner,Spurs’un değişen oyunuyla da beraber en faydalı olanlardan biri olmuştu ki o da bir senelik uzatmayı kaptı. Ayrıca Splitter‘ın da o seviyeye çıkıp takımın geleceğinde de rol oynaması bekleniyor ki o yüzden gösterdiği performansın biraz fazlası bir kontrat almıştı geçen sene. Yavaş yavaş da olsa o da gelişme gösteriyor. Ancak bu rolü -bence- kimse Diaw kadar başarı taşıyamamıştı. Çok önemli bir parçaydı ki Spurs da aynı şekilde düşündüğünü ona uzun bir kontrat vererek gösterdi. Mills ise ekstra bir parçaydı. Aslında onun yaptığı atılımı Cory Joseph‘in yapması bekleniyordu ama genç oyuncu hala istenen seviyeden çok uzakta. Geçen sene çok önemli işler yaptı, final serisinde bile büyük rolünü başarıyla yerine getirdi ve 3 yıllık yeni kontratı aldı. Baynes, Olimpija ile çok iyi bir sene geçirmişti ve Spurs bunu görüp daha o sene hemen kadroya ekledi onu.Ancak hala istenilenin çok uzağında olduğunu ve süre bulmakta bir hayli zorlandığını söylemem lazım. Spurs yönetiminin hala ona güveni var ve denemeye devam edeceğini gösterdi. Dünya Kupası’ndaki performansı da güzel işaretler vermedi değil aslında.

Kyle Anderson: Spurs’a kadar kalırsa RC Bufford onu kesin dener diye düşünüyordum ki haklı çıktım. Öyle çok büyük öngörü değildi elbette, Spurs’un sene boyunca onu takip ettiği bilinen bir gerçekti ve Spurs sistemine çok uyumlu bir oyuncu gibi göründü kolejde. Yani bunu öngörmek için öyle bir başarı falan değildi tabii ki. Atletizmi zayıf, iyi şutör,ribaundlara katkısı olan ama en önemlisi belki de çok iyi pas görüşü ve pas verebilme yeteneğine sahip. İki pozisyon arasında sıkışmış bir oyuncu aslında ama Spurs’un onu daha çok kısa forvette kullanacağı söyleniyor. Orada derinliğin de zayıf olduğunu düşünürsek ekstra bir katkı gelebilir Andersondan. Ancak 30. sıra tercihi olduğunu akıllarda bulunduralım,oyun tarzının uyması illa başarılı olacağı anlamına gelmeyebilir.

Corry Jefferson: Philly takasında geldi çaylak oyuncu. Sadece 2 maçını izledim onlarda da çok dikkat ettiğimi söylersem yalan olur. Baya atlet bir oyuncuydu aklımda kalan tek nokta bu açıkçası.

Sezon Öngörüsü:

Bu sezon da yine şampiyonluğun en büyük adaylarından biri Spurs. Aslında mantık hala güçlerinin kaldığını almıyor ama artık kimsenin Spurs’un aleyhinde atıp tutacak cesareti kalmadı sanırım çünkü her seferinde buna cevap vermeyi başardılar. Bu sene bunu başaramasalar bile bu onların değerinde en ufak bir düşüşe sebep olmayacaktır. Takımın başında belki de dünyanın en iyi koçu var. Obi-Wan Ginobili artık bitti mi derken geçen sene yine eski günlerden sahneler izletti. Kawhi Leonard bu takımın geleceğinin en önemli parçası belki de. Spurs onu çok istemişti ancak draft edemeyeceğini fark edince elindeki önemli değerlerden George Hill‘i feda edip Pacers’dan almıştı Leonard’ı. O zaman bu tercih eleştirilmişti ama Leonard, RC Bufford&Pop ikilisinin ne kadar haklı olduklarını bu senenin finallerin en değerli oyuncusu olarak kanıtladı. Sürekli gelişimde ve nerelere geleceğini merakla beklemekteyim. Bellinelli, özellikle sene içerisinde Spurs’u taşıyan oyunculardan biri olarak yaşlı kadronun playofflara tam güçle katılmasında çok büyük rol oynamıştı. Jeff Ayres geçen sene çok küçük dönemlerde iyi işler yapmıştı ve Austin Daye de enteresan bir oyuncu. Geçen sene Toronto‘dan geldikten sonra çok ekstra iş yapmadı ancak bence Spurs’un tarzına çok uyabilecek bir oyuncu ve bu sene kendisi için çok iyi bir yıl olabilir.Son bir dipnot ise, eğer bu sene sonunda The Fundamental lige veda ederse, Spurs yeniden yapılanmaya girecektir. Ve seneye garanti kontratı olan çaylak Anderson dahil sadece 6 oyuncu var(Parker,Splitter,Diaw,Mills,Leonard-aslında opsiyon Spurste ama Spursun bunu kullanma ihtimali 100% olduğu için garanti kontratlardan saydım- ve Anderson). Bu kontratların toplam değeri ise $33 m. Dolayısıyla yeniden yapılanma için çok elverişli bir ortam olacak. Tabii bu yapılanma da RC Bufford ve Pop‘un olup olmayacağı çok önemli. Bufford’un kalacağına emin gibiyim de Pop ‘artık ben biraz kafa dinleyeyim yeter’ diyebilir. Böyle bir durum için ise hazırladığı adam,Avrupa’nın en değerli koçlarından Messina gibi görünüyor.

Doğuş Özkan – @dgsozkan

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version