TBL’de pota altının kralı Nenad Krstic

Geride bıraktığımız sezon için yaptığım oyuncu değerlendirmeleri yazısının ikincisini pivot pozisyonu için karaladım. Son yıllarda bu pozisyondaki oyuncuların niteliklerindeki değişikliğin ligimizin 5 numara karakterini de etkilemesi ve 4.5’tan 5 numara uzunların sayısının artması sıralamayı yapmamı zorlaştırsada size bu pozisyonda sayabileceğim beş ismi aşağıdaki gibi sıraladım. Değerlendirmeme başlamadan önce, sıralamamda yer almayacak olmasına rağmen, zaman zaman sergiledikleri başarılı performanslar ve estetik hareketlerle ligimize renk katan ve izlemekten zevk aldığım Sean Williams, Marcus Haislip, Eric Buckner, Alex Stephenson ve Hilton Armstrong’a da bireysel teşekkürlerimi iletmeyi borç bilirim.

Şampiyon Pınar Karşıyaka’nın pota altındaki önemli unsurlardan biri Juan Palacios’tu. 4.5’tan 5 numara diyebileceğimiz uzunlardan biri olan Palacios, normal sezonda da 12.1 sayı, 6.8 ribaunt, 2.1 asist ortalamasıyla mücadele ederken orta mesafe şutlarındaki isabeti ile rakip uzunlara karşı ciddi bir eşleşme sorunu yarattı. Play-Off’ta özellikle hücum performansını bir seviye yukarı çıkaran ve 11.9 sayı, 6.8 ribaunt, 2 asistlik bir ortalama tutturan Kolombiyalı uzun Karşıyaka’nın şampiyonluğunda da çok önemli bir pay sahibi oldu. Sırtı dönük oyun zaafı nedeniyle oyununu bir seviye yukarı taşımakta sıkıntı çekmesine rağmen etkili orta mesafe şutları ve dribbling yeteneği ile bu açığını telafi eden Palacios bu performansıyla pivotlar sıralamasında beşinci basamakta yerini aldı.

Ligimize sezon ortasında gelerek renk katmaya başlayan NBA patentli oyunculardan Hakeem Warrick, yarım sezonda yakaladığı istatistiklerle dikkati çekmeyi başardı. Pota altında ciddi bir tehdit oluşturan yıldız oyuncu, 15 maçta yakaladığı 17.6 sayı, 7.7 ribaunt, 1.6 asist ortalamalarıyla başarılı bir performans sergiledi. Her ne kadar Konya ekibi Warrick’li kadrosuyla sezon başındaki flaş performansının uzağında kalsa da, Warrick bireysel olarak ligimizin etkili pivotları arasında dördüncü sıradaki yerini aldı.

Galatasaray Liv Hospital Patrick Young ile imzaladığında bu karar birçok kişi için, hem takımın dağılmanın eşiğinde olması hem de kendi tecrübesiliği nedeniyle tam anlamıyla bir soru işaretiydi. Fakat gençliğine rağmen pota altında sergilediği performans ve takımın daralan rotasyonunda aldığı değerli süreleri başarılı bir şekilde kullanmasıyla hem taraftarın hem de basketbolseverlerin takdirini kazandı. %70’e yaklaşan şut yüzdesiyle yakaladığı 9.7 sayı ortalamasının yanında, 8 ribaunt, 0.7 blok ortalamaları ile sarı kırmızılı pota altında iyi işler yapan Young, henüz tecrübesizliğinin verdiği hatalarına rağmen, kendini ispat etmeyi başardı. Maddi zorluklarla boğuşan sarı kırmızılıların önümüzdeki seneki kadrosunda da olması gerektğini düşündüğüm Young’a sıralamamda üçüncü sırada yer verdim.

Ligin sürpriz yarı finalisti Trabzon Medikal Park’ın dar rotasyonunun en önemli isimlerinden biri pota altında Andrija Stipanovic oldu. Boşnak pivot normal sezondaki 13 sayı, 5.7 ribaunt, 2 asist ortalamalarıyla takımının Play-Off’a katılmasında önemli rol oynarken, Darüşşafaka serisindeki performansıyla da çeyrek finalin yıldızlarından biri oldu. Stipanovic yeteneğin her zaman başarı için kesin bir gereklilik olmadığını adeta kanıtlarken, belki hiçbir zaman Avrupa’da bir üst seviye takım oyuncusu olmayacak olsa da, kısıtlı imkanı olan takımlarda önemli bir görev oyuncusu olacağını gösterdi. %43’lük serbest atış yüzdesi Boşnak uzun için önemli bir eksi de olsa mücadelesi ve hırsıyla takım kimyasına kattığı olumlu etkiyle ligde takımını bir seviye yükselten önemli isimler arasında olan Stipanovic benim değerlendirmemde ligdeki en iyi ikinci pivot olarak yer aldı.
Ve ligimizin tartışmasız en başarılı pivotu olarak Nenad Krstic’i gösterebiliriz. Sezon içinde Pınar Karşıyaka maçında yaşadığı ciddi sakatlığa rağmen, kısa sürede Anadolu Efes’in önemli hücum silahı olarak sahalara geri dönen Krstic bu sefer de Play-Off final serisinde talihsiz bir rastlantı sonrası yine bir Karşıyaka maçında sezonu kapattı. Krstic oynadığı 18 normal sezon maçını 12 sayı, 5.1 ribaunt ortalamasıyla tamamlarken, pota altında tutulması zor bir uzun olması nedeniyle de rakip uzunlara ciddi faul problemi yaşattı. Play-Off’larda da 12.7 sayı, 5.5 ribaunt ortalamasıyla Efes’i finale kadar taşıyan Sırp pivot, Play-Off Final serisinin üçüncü maçında sakatlanıp sezonu kapatarak belki de Efes’in şampiyonluğu kaybetmesinde önemli bir etken oldu. Tecrübeli uzun, buna rağmen sezon içindeki performansı sonrası listedeki birinci sıranın sahibi olmayı sonuna kadar haketti.


En iyi oyunu kurucunun incelendiği yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Baran Atılgan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler