Saric: Mental Olarak Hazırım (TB Özel)

206e0bc7cf08009add0448385e2b18abfaa78cdd16d192c1fc5ba311301a1dfe

Anadolu Efes, Dusan Ivkovic’i koçluğa getirdikten hemen sonra beklenildiği üzere Dario Saric’i kadrosuna kattı. Saric’in babasının da 80’ler de koçluğunu yapan efsanevi koç Ivkovic, belki de Saric yeteneğinde ve potansiyelinde olan bir genç oyuncu için 20 yaşında bulunmaz nimet…

Efes, Saric’in transferini açıklamadan önce sitede kendisiyle ilgili çok detaylı bir rapor yayınlamıştım. O raporda da belirttiğim gibi, Saric önümüzdeki 10 yıl Avrupa’yı domine edebilecek, NBA’de de Kirilenko’nun Utah yıllarında yaptığı etkiyi yapabilecek, iyi bir kariyere sahip olabilecek bir oyuncu.

Röportajda da söylediği gibi, genç Hırvat oyuncunun planı, 2 yıl Efes’te kalıp, ardından NBA’in yolunu tutmak. Draftta 12. Sıradan seçilen Saric, draft günü Philadelphia 76ers gibi yeniden yapılanmaya çalışan bir takıma takas oldu. 76ers da bir nevi Dünya Kupası’nda Saric’i geniş bir ekiple (Genel Menajer, Asistan Genel Menajer, Koç ve takımın 3 oyuncusu) ziyaret ederek organizasyon için gelecek yıllarda Hırvat forvetin önemini belirtti. Bu konuyla ilgili ise Saric’in mutluluğu, “Şaşırdım. Çok iyi hissettiğimi söyleyebilirim. Koç, genel menajer, asistan genel menajer ve 3 oyuncu ile İspanya’da bir yemek yedim. Onlarla konuşup, görüştüğüm için mutluyum.” açıklamasını yaparken yüzünden okunuyordu.

76ers organizasyonu da Saric’i ne kadar önemsediğini ve onu NBA’de görmek istediklerini, Dünya Kupası’na GM, asistan GM, koç ve bunun yanında 3 de önemli oyuncusunu Saric’i izlemek için götürerek belli etti. “şaşırdım. çok iyi hissetmiştim. koç general menajer asistan genel menajer 3 oyuncu yemek yedim onlarla benim için çok mutluyum bu yaşandığı için “

İspanya 2014 Dünya Kupası’nda büyük hayal kırıklığı yaşayan Hırvatistan’ın elindeki en önemli yeteneklerden birisi olan Saric, milli takımın geleceği hakkında da, “Avrupa’da yetenek açısından bakacak olursak önümüzdeki 5 sene en iyi takımız diyebilirim. İyi bir kimya yakalayıp, genç oyuncularla tecrübeli oyuncuları harmanlayabilirsek, iyi şeyler yapabiliriz.” dedi.

Bu sene Efes’te çoğu zaman 4 numara pozisyonunda, “stretch-four” olarak izleyeceğimiz Saric’in performansı nasıl olacak, merak konusu. Evet, 19 yaşında Adriyatik liginde neredeyse tek başına bir takımı şampiyon yapmak, olağanüstü ve zor bir iş. Hele ki Cibona gibi maddi sıkıntılar yaşayan ve sezon içerisinde birçok sorunla uğraşan takımda bunu yapmak, çok daha zor bir iş. “Cibona’da yaptıklarımı bu sene drafta giren hiçbir oyuncu yapamazdı” açıklamasına ben de katılıyorum. Ancak şöyle de bir şey var: Adriyatik liginde takım taşımak, başarıya ulaşmak ile Euroleague’de aynılarını yapmak arasında çok fark var. Saric, pozisyonuyla ve yaptığı açıklamayla ilgili ise şöyle diyor: “Pozisyonum hakkında size 3 diyebilirim, 4 diyebilirim… Hemen hemen her pozisyonu oynayabiliyorum ama benim için favori pozisyon, 1 numara. Fakat bu pozisyon için sanırım biraz fazla uzunum (gülüyor). Draftta daha yüksek sıradan da seçilebilirdim ancak Efes’le 2 yıllık sözleşme imzalamayı draft öncesi kabul ettiğim için seçildiğim yerin normal olduğunu düşünüyorum. Amerikalı oyuncular, Avrupalı oyunculardan draftta çok daha yüksek sırada seçiliyorlar, bu yüzden de ben Cibona’da yaptıklarımı draftta benden yukarıda seçilen Amerikalı oyuncular yapamazdı demiştim.”

Cibona ile geçirdiği harika sezonu Saric şöyle anlatıyor: “Sezon başladığında takımda Janning, Blassingame, Strawberry, Andrija Zizic gibi oyuncular vardı ve çok iyi bir takımdık ancak daha sonra oyuncuların çoğu finansal problemlerden dolayı takımdan ayrıldı. Blassingame ve ben kaldık ve birlikte çok iyi bir kimya yarattık, hepimiz birimiz için savaştık. Sadece Cibona için değil Hırvat basketbolu için çok iyi bir sonuç elde ettiğimizi düşünüyorum. Kazandığımız an çok mutlu oldum, bu başarının küçük bir parçasıydım. Babam basketbol oynarken eski Yugoslavya liginde bizim Cibona ile kazandığımıza benzer bir şekilde başarılar elde etmişti, benim de hayattaki en büyük hayallerimden birisi o şartlar altında bir şeyler kazanabilmekti. Adriyatik ligini kazandığımızda kendimi uçan bir kuş gibi hissettim…”

Bu açıklamadan bir kısmını kalın yaptım. Başarının gelmesindeki en büyük sebep olmasına rağmen, gösterdiği mütevazilik müthiş. Çünkü her zaman Saric’le ilgili özellikle de NBA takımlarının scoutları arasında mental sorunlar olduğu konuşuluyordu. “İyi bir mental yapıya sahip olduğumu düşünüyorum. Fiziksel olarak hazır olmadığımı düşünüyordum NBA için ama hiçbir zaman kafa veya mental açıdan hazır olmadığımı düşünmedim. 10 yaşındayken de aynıydım, şu anda 20 yaşındayım, hala aynıyım. Bence mental olarak hazır olup olmadığım konusunda soruya dahi gerek yok. Her şeye hazırım. Oyunum ve vücudumun hala gelişmesi gerekiyor orası için, bunun da farkındayım.”

Yaklaşık 1,5 sene önce de İstanbul’da deneme idmanına çıkan Dario Saric, şehirle ve takımın geleceğiyle ilgili ise, “İstanbul müthiş bir yer. Herşey oldukça iyi. Çok iyi takıma ve oldukça tecrübeli, iyi bir koça sahibiz. Savaşmamız gerekiyor. Takımdaki oyuncularda oldukça iyi. Eğer iyi kimya yakalarsak, Fenerbahçe’yle de, Galatasaray’la da mücadele edebilir, onları yenebiliriz.” dedi.

TB Özel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler