Oyuncu Profili | Nikola Kalinic

Önümüzdeki zorlu basketbol sezonu öncesinde kuvvetle muhtemel son yabancı oyuncu transferini Sırp kısa forvet Nikola Kalinic’i kadrosuna katarak gerçekleştiren Fenerbahçe, tasarlanan oyun yapısına yönelik hamlelerinden sonuncusunu da saha içi normları açısından tutarlı bir biçimde hayata geçirmiş oldu. Pivot rotasyonuna Ekpe Udoh eklemesini yaparak yeteri kadar risk aldığını düşünen Zeljko Obradovic’in üç numaralı pozisyonda minimum risk unsuru içeren Kalinic ismi üzerinde ısrarlı bir tutum sergilemiş olabileceğini belirtmekte yarar var zira oyuncu için ödenen kontrat çıkış bedeli (1 Milyon €*) pazar standartlarının ve oyuncu ederinin bir hayli üzerinde diyerek bu meseleyi bir kenarı koyup parke üzerindeki Kalinic’e (Çene) yoğunlaşalım istiyorum. Kalinic’in saha içerisinde takımına verebilecekleri belirli ve ufak dalgalanmalara rağmen oyun standardı yakalamayı başarmış bir isim olduğunu belirterek oyuncuyu mercek altına almaya başlıyoruz.

Fizik

Geçtiğimiz hafta yayımlanan Fenerbahçe  yazımda gelecek sezon oynanması muhtemel basketbola dair bazı öngörülerde bulunmuş ve bir nevi beyin fırtınası gerçekleştirmiştim. Nikola Kalinic, her şeyden önce oyuncunun sahip olduğu fiziksel yetiler itibariyle kurgulanan sistem için doğru isim. Fenerbahçe, bu pozisyonda ya şut istikrarı yüksek, topa baskı ve atletik meziyetleri nispeten vasat ya da kendi şutunu yaratma konusunda üst düzey becerilere sahip olmayan ancak set şutörü misyonunu yerine getirebilen ve topa baskıyı seven bir oyuncu ile sözleşme imzalayacaktı nitekim Obradovic’in tercihi de ikinci seçenek oldu.

Nikola Kalinic, fiziksel yetileri ve basketbol tarzı ile Zeljko Obradovic’in kendisinden sistem içerisinde beklediklerine ve sistemin doğal olarak yaratacağı ihtiyaçlara olumlu reaksiyon gösterebilecek bir oyuncu. İkili mücadeleden kaçmayan ve topa baskıyı seven oyun yapısı, forvet katlarından pota altı çizgisine doğru yapılan tuzak perdelemelere pozisyonuna oranla daha az takılması, pozisyonu itibariyle parkede rakiplerine fiziksel olarak üstünlük kurabilmesi oyuncunun sarı lacivertlilere kağıt üzerinde katacağı en büyük artılardan birkaçı olarak gösterilebilir ancak benim üzerinde durmak istediğim daha farklı bir konu var. Fenerbahçe, gelecek sezon bireysel bazda yaratıcılık konusunda sınırlı bir takım olacağı için savunma kaynaklı hızlı hücum sayılarına fazlasıyla ihtiyaç duyacak. Bu noktada ise Nikola Kalinic, gerek boyalı bölgedeki ribaund mücadelesi içine girebilmesi gerekse de havuza düşen toplardaki inatçı ve takipçi oyun karakteri ile hızlı hücum sayılarının önemli bölümünün çıkış noktasını oluşturabilir.

 

Nikola Kalinic | 2014-2015 Sezonu İstatistiksel Değerleri

Lig Maç Dak. Sayı İsabet Şut % 2S İs. 2S Şut % 3S İs. 3S Şut % SA İs. SA Şut % HR SR TR As. Bl. TK F
ABA 34 22.8 10.1 3.7 7.2 51.2 2.5 4 61.8 1.2 3.2 38.2 1.5 2.1 71.8 1.2 2.9 4.1 1.5 1 0.6 1.4 2.5
EL 24 26 9.2 3.2 7.4 42.9 2.3 4.8 47 0.9 2.6 35.5 2 3.1 62.7 1 2.9 3.9 2 0.8 0.2 1.9 2.7

 

Hücum

2.03 metre boyundaki Nikola Kalinic’ten kendi pozisyonu içerisinde şutunu yaratması yahut tepede veya forvette oynadığı bir ikili oyunun ardından pas opsiyonunu kullanmasını beklemek biraz hayalperest bir yaklaşım olur. Hücum set düzenlerinde genellikle tamamlayıcı rollerde görev aldığını ve kullandığı hemen hemen her perdelemenin ardından adımlamayı kesip şutu tercih ettiğini not düşmekte de yarar var. Pas açısı ne kadar müsait olursa olsun genelde perdeden sonra içeri devrilen uzuna pası indirmeyi tercih etmeyen Nikola, eğer perdelemeyi tepede kullandıysa topu yere vurup potaya kat edebilme gibi ciddi bir artıya sahip. Hücumdaki yay gerisi atışlarında sol forvet çaprazını kullanmayı tercih eden ve bu bölgeden daha istikrarlı şut sokabilen Kalinic’in hücumdaki en büyük eksiklerinden biri ise sık sık denediği topsuz kat koşularına rağmen forvet çizgilerindeki toplu hareketlerinin nispeten zayıf oluşu.

Oyuncunun hali hazırda sınırlı ve büyük oranda atletizme dayanan hücum meziyetleri hanesine eksi olarak yazabileceğimiz en önemli hususların başında ise fiziksel avantajına rağmen orta mesafedeki top kullanım sayısının azlığı gelmekte. Boyalı bölgede aldığı hücum ribaundları sonrası bulduğu basketlerin saha içi yüzdesini yükselttiğini ancak orta mesafeli atışlarda daha kararlı davranması durumunda rakipler için tehdit düzeyini artırabileceğini düşünüyorum. Oyununun sol forvet katına çeken yapısal oyun karakteri sebebiyle post hücum çeşitliliğini de genelde bu bölgede sergilediğini söylemeliyim, kendi pozisyonunda oynayan bir oyuncu ile sırtı dönük durumda birebir kaldığı anda oradan en kötü ihtimalle faul çıkartacağına emin olabilirsiniz. Şut konusunda ise geçen sezon kendisini oldukça yukarı taşıyan Kalinic’in bu bağlamdaki en büyük problemi serbest atış yüzdesi. Çizgide ortalama bir serbest atış performansı sergileyen Nikola, fazlasıyla fiziksel temasa ve topsuz koşulara dayanan hücum aksiyonlarında serbest atış yüzdesini biraz daha geliştirmeyi başarabilirse rakiplerin temas yaratırken daha temkinli davranacakları bir oyuncu konumuna evrilecektir. 

Savunma

Nikola Kalinic’in Zeljko Obradovic’in planı doğrultusunda Fenerbahçe’ye katkı yapacağı esas nokta oyunun savunma kısmında olacak gibi görünüyor. Topa baskıyı ve mücadeleyi seven oyun yapısı ile Sırbistan Basketbol Milli Takımı’ndan da takım arkadaşı Bogdan Bogdanovic ile birlikte 2-3 numaralı pozisyonları hayli verimli biçimde kotarabileceğini öngörmek mümkün. Savunmada yaptığı topsuz dip çizgi koşuları ile takip ettiği oyuncuya zor anlar yaşatabilen Kalinic’in Fenerbahçe’de Sırbistan Basketbol Milli Takımı ve Kızılyıldız dönemindeki rollerinin değişik bir sentezi ile mücadele etmesi oldukça muhtemel. Geçen sezon Final Four’da hayal kırıklığı yaşanmasına sebep olan ön alan savunma kalitesini ve sertliğini yukarı çekeceği aşikar bunun haricinde ise hücumdaki görüntüsüne zıt biçimde savunmada oyunu büyük ölçüde temasa dayanan bir isim olmaması ve tam aksine topsuz her türlü koşuyu gerçekleştirebilen ve perdelemelere kolay kolay takılmayan oyun karakteri sebebiyle sık sık faul problemine girmediğini de belirtmek gerek.

Geçen sezon Andrew Goudelock’ın savunma değişimlerinden ötürü üç numaralı pozisyonda çok efor sarf etmek zorunda kalan Bogdan Bogdanovic’in de Kalinic’in takıma katılımının ardından en azından savunmada fiziksel eşleşme bazlı bir sıkıntı çekmeyeceğini aksine bu konuda hayli rahat bir sezon geçireceğini düşünüyorum. Olaya geniş pencereden bakacak olursak Kalinic hamlesi işin savunma tarafında bir konfor transferidir. Oyuncunun savunmada Bogdan’a yaratacağı hareket alanı ve rahatlık önümüzdeki basketbol sezonunda hücumda önemli roller üstlenmesi beklenen Bogdanovic’in omuzlarındaki yükü azaltmakla kalmayacağı gibi o bölgede takım efektifliğini de yukarı çekecektir. Geçen sezon Nemanja Bjelica’nin varlığı sebebiyle sık sık izlediğimiz 4-5 ikili oyunlarının bir benzerinin bu kez Bogdanovic’in kontrolünde 2-3 ikili oyunları adı ile izlenebileceğini umuyorum; Zeljko Obradovic’in Kalinic’in repertuarına muhakkak yeni şeyler ekleyeceğini düşünecek olursak bu bölgede sezonun ilerleyen dönemlerinde tıkanan hücumu açıcı ikili oyun hamleleri izlememizin sürpriz olmayacağı kanısındayım.

Mental

Bir sporcunun oyun yapısını ve yetilerini büyük ölçüde biçimlendiren ancak insanlar tarafından biraz önemsizmiş gibi aksettirilen çok önemli bir başlık altında Nikola Kalinic’ten bahsetmek istiyorum. Daha büyük hedefler için daha ciddi bir yarış içinde yer alabileceği bir ortama gelerek kariyer adımlarından birini attı Nikola, bu dakikadan sonra göstereceği değişim ve gelişim basketbol karakteri ile de doğrudan ilişkili olacak. Oyun vizyonu ve saha görüşü hariç her türlü opsiyonda gelişime hayli açık oyun yapısı kendisi için çok büyük bir avantaj olmakla birlikte ”Çene” lakaplı oyuncunun profesyonel bakış açısı bakımından da önemli artılara sahip olduğunu ifade etmek gerek. Saha içindeki inatçı ve mücadeleci yapısının yanı sıra aile kökenlerinden gelen sporcu geleneği bu bağlamda Nikola’yı avantajlı konuma getiriyor. Kalinic’in masa tenisi sporunda eski Dünya ve Avrupa Şampiyonu apoletli Zoran Kalinic’in oğlu olmasının yanı sıra oyuncunun kardeşi Uros Kalinic’in de Montpellier ve Sırbistan Milli Takımı’nda forma giyen profesyonel bir sutopu sporcusu olduğunu ifade etmekte yarar görüyorum.

Sözün Özü

Nikola Kalinic, Zeljko Obradovic’in şu sıralar kurgusunu hazırlamak ile meşgul olduğu gelecek sezon oynanacak basketbolun özellikle savunmadaki en önemli çarklarından biri olacak. Ricky Hickman’ın takıma katılımının uzun sürebileceğini de hesaba katacak olursak Sırp oyuncunun sistemi yaratacağı ihtiyaçlara vereceği reaksiyon yenilenen ve büyük bir değişime giden Fenerbahçe için oldukça değerli bir konumda önümüzde duruyor. Basketbolun Zeljko Obradovic öğreticiliği altında muhakkak yeni şeyler ekleyeceğini ve en kötü ihtimalle sadece savunma tarafında üzerine düşeni yerine getirebileceği kanısındayım. Fenerbahçe, kurgulanan sistem paralelinde doğru profilde bir oyuncuyu kadrosuna kattı, kağıt üzerinde ifade edilen her şeyin oyuncu Ataşehir’de parkeye çıkmadan teoriden öteye geçemeyeceğini belirterek satırlarıma burada son veriyorum, en kısa zamanda farklı bir konu başlığında görüşmek üzere!

https://www.youtube.com/watch?v=NsG_c8qSoN8

 


Dipnot*: Kalinic’e verilecek olan 1 milyon €, Fenerbahçe tarafından bir senede ödenmeyecek. Bu bedel yapılan anlaşma doğrultusunda yıllara bölünerek taksitler halinde ödenecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler