Ömer’le Howard beraber oynar mı?

Dwight Howard’ın Texas’a gelmesiyle birlikte Houston Rockets geçen seneki Harden takasından sonra ikinci bir yıldızı takıma kazandırmış oldu. Yedi kez all-star olma onuruna erişen Howard’ın varlığı Houston cephesinin şampiyonluk umutlarını arttırırken, Ömer Aşık’ın – geçtiğimiz sezonki başarının önemli pay sahiplerinden biri – bir basketbol belirsizliğinin içine düşmesine neden oldu. Yeni durağı neresi olacak? Hangi pozisyonda oynayacak? Rolü ne olacak? Bakalım Rockets Türk pivotun durumunu nasıl çözebilecek ve daha önemlisi, Rockets önümüzdeki sezon nasıl daha ‘iyi’ oynayabilecek?

Howard’dan önceki Rockets sıklıkla hücuma erken çıkan, alanı iyi paylaşan, ve hücum süresinin başlarında en doğru ve boş atışı bulmayı amaçlayan bir takımdı. Bu işe de yaradı ve ESPN.com verilerine göre hücum verimliliğinde ligi altıncı olarak bitirdiler. Eğer Rockets hücumda ortalığı ateşe vermeye devam etmek istiyorsa Ömer Aşık’ı Ryan Anderson’la takas etmeleri gerekiyor. Muhtemelen Howard’ın gelişinin ardından Houston’da bu takas gündeme de geldi. Bu takas Rockets’ı 2010-11 model Orlando’nun bir türevine dönüştürebilir – 52 galibiyet alan ve Ryan Anderson’ı da barındıran bu Orlando takımı üç sayı çizgisinin dışından rakipleri yıldıran bir takım olmasının yanı sıra rakiplerine pota altında da bela oluyordu.

Ömer’i bu iyi niyetli ve üç sayı çizgisinin gerisinden %38 ile şut sokan adama değişmek demek sadece Harden, Lin Parsons ve Rockets’ın geri kalan dış oyuncularına alan açmakla kalmayacak aynı zamanda onlara iyi bir pick-and-pop partneri ile rakip savunmaları zorlama şansı kazandırmış olacak. Howard, bir anlamda, savunmacılarını rahatça boyalı alandan çıkartacak dört takım arkadaşının yardımıyla rahatça post-up oynama özgürlüğünün tadına varmış olacak. Bu açıdan Howard-Anderson-Parsons-Harden-Lin beşlisinin ligdeki en büyük potansiyel olacağını söylemek çok zorlama olmaz.

Bu şekilde bir takasta oluşacak en büyük problem Ömer’in gidişinden sonra Howard’ın arkasında savunma namına bir şey kalmaması. Bu bir anlamda geçtiğimiz sezonun tekrarı demek. Rockets en iyi çember koruyucuları sahadayken 101.3 savunma rating’i ile ilk on arasında yer alıyor ancak yokken neredeyse Cavs kadar düşüp 107.0 ile 27. sıraya düşüyorlardı. Eğer Rockets Donatas Motiejunas veya Terrence Jones gibi forvetlerin bu yaz Ryan Anderson’a yakın bir seviyeye gelebileceğini düşünüyorsa, Ömer’i yedek olarak kadroda tutmak daha mantıklı bir opsiyon.

Ömer’i Howard’ın arkasında kullanmak Rockets’a savunmada her zaman dominant olan bir pivotun sahada olmasının garanti edilmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda Howard’ın olası bir sakatlığında meydana gelecek güç kaybı daha az olacak. Ömer’i kadroda tutmak Rockets’a aynı zamanda normal sezonda Howard’ı daha ekonomik kullanma şansı da verecek – Indiana’nın Roy Hibbert’ı kullandığı gibi – bunun yanı sıra Ömer’in dakikalarının artması da motivasyonunu olumlu yönde etkileyecek. Ömer’i kadroda tutmak hücumda durdurulamaz bir güç olmayı engellese de savunmada iki tane çapaya sahip olmak Rockets’a ligdeki pek çok takımın sahip olamayacağı bir lüksü vaat ediyor.

Ömer bunların yanı sıra sadece Howard’ın yedeği olarak değerlendirilmeyebilir. Gerektiği iki oyuncu aynı anda sahada da olabilirler. Rockets’ın Batı Konferansında karşılaşacağı rakiplerin pota altı oyuncularını incelersek bu gerekliliğe ışık tutabiliriz. İşte Rockets’ın önemli rakiplerinin pota altı ikilileri.

Grizzlies: Zach Randolph ve Marc Gasol
Thunder: Kendrick Perkins ve Serge Ibaka
Spurs: Tim Duncan ve Tiago Splitter
Clippers: DeAndre Jordan ve Blake Griffin
Warriors: David Lee ve Andrew Bogut
Portland: LaMarcus Aldridge ve Robin Lopez
T-Wolves: Nikola Pekovic ve Kevin Love

Bu listeye baktığımızda Ömer’le Howard’ın yan yana oynaması fikri daha ilginç bir hal alıyor. Ömer çabuk ayakları ve muhteşem savunma becerisiyle bu oyuncuları rahatça yavaşlatabilir (hatta kilitleyebilir). Özellikle playoff’ta karşılaşma imkanı bulunan oyuncuları. Howard-Ömer ikilisi rakip hücumlara çembere gitmeyi hayal haline getirebilir. Bu durumda hangi hücum olursa olsun çemberden birkaç metre uzaktan şut sokabilen bir uzuna ihtiyaç duyacaktır. Eğer bu ikili maç başına belli bir düzeyde kullanırsa Rockets savunmasını rahatça ligin ilk beş savunması arasına sokar ve Parsons ile Beverley gibi iyi dış savunmacılarla birlikte belki de ligin en iyi savunması haline gelebilirler.

Ömer-Howard pota altının işin hücum tarafında nasıl efektif kullanılabileceği de bir soru işareti. Kağıt üzerinde, iki tane geleneksel, orta mesafeden şutu olmayan pivot Houston’ın hızlı ve vurucu hücum gücünü yavaşlatabilir. Ömer geçtiğimiz sezon 228 dakika boyunca yedek pivot Greg Smith ile yan yana oynamış (deney süresi çok dar!) ve 109.0 hücum ratingine ulaşmıştılar bu da tüm NBA’de üçüncü sıra demek. Bu rakam umut verse de Howard-Ömer ikilisine bir kalkan oluşturmak için yeterli değil. Smith ve Howard benzer tipte oyuncular değiller ve sahada onlardan beklenen farklı. Howard’ın önemli maçlarda ne kadar iyi oynayacağı Howard-Ömer ikilisinin ne kadar kullanılabilir olduğunu belirleyen ölçüt olacak.

Smith’in Ömer ile birlikte oynarkenki rolü gösterişten çok uzaktı. Smith’ten istenen savunmadan hücuma geçişlerde ‘çember koşusu’ yapmasıydı. Basitçe açıklamak gerekirse ‘çember koşusu’ Smith’in doğrudan çembere koşması eğer topu alamazsa da topu tutan oyuncunun zıttı yöne koşarak boyalı alanı boşaltması demek. Bu Howard’ın alacağı rolün bir anlamda kopyası olacak ancak bir farkla; Howard post-up oynama iznine sahip. Bu sorumluluğun basitliği ile dalga geçmeden önce Smith’in tek bir pas bile alamadan defalarca bu koşuyu yaptığını anımsamak gerek. Dakikası dakikasına uymayan Howard’ın hiç pas almadan her pozisyonda bütün sahayı koşacağını sorgulamak mantıksız olmaz, önünde sonunda eforu azalacaktır.

Howard’ın geçiş hücumlarında birinci tercih olma konusundaki isteği şu açıdan da önemli; Ömer’in geçiş hücumlarında geriden gelerek yaptığı etkiyi arttırmak. Ömer-Smith ikilisinin şut zaafını telafi etmek için Ömer Rockets hücumunda bir çeşit dayanak noktası görevi görüyordu. Garddan pası aldıktan sonra, geçiş ya da set hücumu fark etmeksizin, Ömer topu dripling ile ters tarafa taşıyıp kanattaki takım arkadaşıyla handoff ya da çeşitli pick-and-roll varyasyonlarına giriyordu. Çünkü kanattaki arkadaşına topu dripling ile ilettiğinde bu bir takıma savunulamaz bir hal alıyordu. Topu elinde bulunduran oyuncunun ortaya yönelmesi ise Ömer’in boş taraftan rahatça içeriye devrilmesine olanak sağlıyordu. Tıpkı örnekteki gibi:

Pivota sahip olmayan bir ön alan için sahaya iyi yayılmak yere serilmekten kaçınmak için çok önemlidir. Eğer toplu oyuncu baseline’a yönelmek zorunda kalır ve Ömer de ortada kalırsa rakip pivotun rakibine baskı uygulaması boyalı alanı adeta bir güreş sahasına çevirebilir. Ancak videoda görüldüğü üzere Ömer’in görevini tamamlama isteği bu tarz durumların önüne geçip Rockets’ın akıcı hücum etmesine olanak sağlıyor. Ama öncelikle Howard’ın işini doğru yapması gerek.

Howard’ın en sevdiği hücum yöntemi post-up oynamak ve bunun problem olmaması gerek. NBA’deki her takımın hücumu aksiyona ve uyuma dayanır. Post-up oyununa en uyumlu plan kalan oyuncuların 3 sayı yayının etrafına dizilmesi ve bir oyuncunun ters tarafta hücum ribaundu için pozisyon almasıdır.

ribaund

Ömer geçtiğimiz üç sezonda hücum ribaundu sıralamalarını dokuzuncu, beşinci ve yirminci olarak bitirdi. Eğer bu post-up diziliminde hücum ribaundu için bekleyen oyuncu olması istenirse Ömer rakiplerin korkulu rüyası olabilir.

Eğer post-up hücumlarında Rockets’ın yayılışı düzgün işlerse içeri penetreler incelenmesi gereken bambaşka bir konu. Basit düşünürsek içeride potaya yakın 6 adam için yeterince yer yok ve burada yapılacak manevralardan olumlu sonuç almak neredeyse imkansız. Tıpkı Lin’in şu pozisyonunda olduğu gibi.

Lin içeri giriyor, ancak ne pozisyonu bitirebilmek ne de içerideki pivota pas vermek için yeterince alan yok. Alan çok sıkışık. Bir başka örnek de Harden’ın Nuggets serisinin 3. Maçındaki bir pozisyondan.

Bu pozisyonda her şey o kadar tıkalı ki Harden driplingden vazgeçiyor. Bu tip pozisyonlar Harden’ın en önemli yeteneğini kullanamamasına neden olabilir (İçeriye dalıp faul almak). Genel olarak Howard-Ömer ikilisi Harden’ın içeri drivelarını ve handoff sonrası yaptığı dominant etkiyi kısıtlayabilir. Peki savunmada güçlü konuma gelip en önemli oyuncusunu farklılaştırmak Houston için iyi olur mu?

Şimdi Rockets yönetimi ve teknik ekibinin önünde bu ve buna benzer pek çok soru var. Howard’ın gelişi Houston için 90’ların ortalarından bu yana şampiyonluğun kapısını tekrar aralamak demek ve Rockets’ın potansiyelinin anahtarı Howard’ın ön alandaki partnerinin ellerinde.

Yazan: Brett Koremenos – Grantand & Çeviren: Alper Tortop

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler