Ömer Onan: “2018-19 sezonu için bir ‘Gelişim Ligi’ kurmayı planlıyoruz, altyapı şu an en önem verdiğimiz konu.”

Türkiye Basketbol Federasyonu CEO’su Ömer Onan beIN Sports kanalında “Gün Ortası” programında Türk Basketbolu’na dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yoğun bir süreç geçirdiklerini dile getiren Ömer Onan, göreve geldikleri günden itibaren durmaksızın çalıştıklarını  söyledi ve ellerindeki projeler hakkında bahsetti:

“İlk olarak kısa vadeli planları yapmayı düşünmüştük ama başkanımız o kadar heyecanlı ki kısa veya uzun hemen her şeyi bir an önce yapmayı istiyoruz.

Öncelikli planlarımızdan en önemlisi tesisleşme. Koskoca federasyonun iki salonu var, Abdi İpekçi ve Ankara Arena. Bunu geliştirmeyi ve daha fazla antrenman salonu yapmayı düşünüyoruz. Abdi İpekçi’nin bulunduğu alan çok büyük. Bu yüzden yeni bir planlama yapmayı düşünüyoruz. Altyapılar için kamp merkezi, sosyal tesis olacak, büyük bir kamp alanı olacak, A Milli Takım için antrenman salonu da olacak. İlk hedefimiz bu projeyi yapmak. Abdi İpekçi yıkılıp yeniden yapılacak. Yeni salon boş günlerde konser ve etkinlikler için kiralanabilecek. Anadolu Efes, Euroleague maçlarını burada oynayacağı için salon en az 8-10bin kişilik olacak. Bu nedenle Sinan Erdem’in kullanımı için izin aldık ve sağ olsun izin verdiler.”

Kadın Basketbolu hakkında da konuşan Onan, Eurocup Finali’ni iki Türk takımının oynamasının büyük bir başarı olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:

“Kadın Basketbolu’nda Avrupa Kupası’nın finalinde iki Türk Takımı’nı (Yakın Doğu Üniversitesi- Bellona Abdullah Gül Üniversitesi) görmek gurur verici. Kadın Ligi’miz Rusya’yla birlikte Avrupa’daki en iyi lig. Bu da Kadın Basketbolumuzun başarısını gösteriyor.”

EuroLeague organizasyonundan bahseden ve temsilcilerimizin Playoff eşleşmelerini yorumlayan Ömer Onan, bu seneki yeni format hakkında da şunları söyledi:

“Çok açık ve net şunu söyleyebilirim; NBA’den sonraki en büyük basketbol organizasyonu Euroleague. En iyi 8 takımdan 3’ünün Türk olması bizi gururlandırıyor. Yeni sistemle birlikte seyirci ve izlenme arttı ancak çok yoğun bir takvim oldu. NBA’e yakın bir takvimle oynadılar. Euroleague’de Playoff’lara üç takımla gitmek büyük bir başarı.

“Eşleşmelerden bahsedecek olursak, Panathinaikos-Fenerbahçe eşleşmesinde Fenerbahçe daha önce hiç deplasmanda rakibini yenemedi ancak Obradovic seri oynamayı çok iyi bilen, taktikleriyle rakibi şaşırtabilen bir koç. Eğer ilk iki maçta Fenerbahçe bir maç kazanırsa seriyi geçeceğini düşünüyorum.”

“Olympiakos-Anadolu Efes eşleşmesinde, Olympiakos kendi evinde yenilebilen bir takım. Anadolu Efes de çok formda. Sezon sonuna en formda giren takımlardan biri. Spanoulis de yavaş yavaş yaşlanıyor. Bu tempoyu kaldırması kolay olmayabilir. Efes onu iyi savunursa turu geçebilir.”

“Darüşşafaka’nın üzerinde hiçbir baskı yok. Amaçları ilk 8’e girmekti bunu da başardılar. Real Madrid’e karşı keyifle basketbol oynayacaklarını düşünüyorum. Kolay bir seri değil, üç takımımızdan en zorlu eşleşme Darüşşafaka Doğuş’a ait.”

Grup aşamasının bir kısmı ve Finalleri ülkemizde düzenlenecek olan Eurobasket 2017 hakkında da bilgi veren Ömer Onan, turnuva hakkında  şunları söyledi:

“Eurobasket 2017 için FIBA’yla yoğun iletişim halindeyiz. Turnuvaya federasyon olarak çok iyi hazırlanıyoruz. Bu organizasyon repütasyonu açısından çok önemli. Her şeyi eksiksiz yapmaya çalışıyoruz. Sinan Erdem 16 bin kapasiteli bir salon. Bu turnuva için salonu çok güzel hazırlamışlar ve salon bu organizasyona tamamıyla hazır. Final-four’un burda olması da Eurobasket 2017 öncesi salonu test etme şansımız olacak.”

“Eurobasket 2017’de önemli olan grubu ilk iki sırada bitirmek. Çarpraz eşleşme çok önemli. Daha önce evimizde düzenlenen 2001 Avrupa Şampiyonası’nda ikinci olduk ve 2010 Dünya Şampiyonası’nda da aynı başarıyı gösterdik. Milli Takımımız’ın taraftarımızla bütünleşince neler yapabileceğini biliyoruz. Bu turnuvada da oyuncularımız taraftarın desteğiyle aslanlar gibi savaşacaktır.Taraftarlar biletleri şimdiden alsınlar. Zaman yaklaştıkça bilet bulmaları zor olacak.”

NBA’deki temsilcilerimizden Ömer Aşık ve Ersan İlyasova’nın turnuvaya gelip gelmeyeceği konusunda ise:

“Ömer Aşık’la konuştuk. Bağırsağındaki virüs sebebiyle 13-14 kilo kaybetmiş. Şimdi durumu iyi. Ben inanıyorum ki kaybettiği gücü kuvveti geri kazanıp yazın turnuvada yer alacaktır.”

Ersan’la da konuşuyoruz. Sezon sonunda NBA’de bir kontrat yapacak. Biz istiyoruz ki bir an önce kontratı yapsın ve yazın gelsin. O da zaten geleceğini söyledi. Ersan zaten bugüne kadar hiç gelmemezlik yapmadı.”

Ömer Onan şu an en çok üzerinde durdukları konunun altyapı olduğunu söyledi ve bu konuda yoğun mesai harcadıklarını dile getirdi. Birçok radikal planlardan şu şekilde bahsetti:

“Altyapı projelerinden bahsedersek, bizi en heyecanlandıran ve en önem verdiğimiz konulardan biri altyapıdaki oyuncuları A Milli Takım’a entegre edebilmek. Burada bir sıkıntımız olduğu belli. Bunun için çok kafa yorduk. Projelerimizden bir tanesi şu şekilde: U18 maçlarını normalde herkes evinde oynuyordu. Biz bunları deplasmanda da oynatacağız. Çünkü İstanbul’da oynanan maçları çok iyi oynuyorlar diğer maçlarda aynı performansı göstermiyorlar. Biz de Süper Lig’deki takımların altyapıları dahil, çok kuvvetli takımlar birbirleriyle ciddi deplasman maçları oynayacaklar.

2018-19 sezonunda bir rezerv lig kurmayı düşünüyoruz. Çocuklarımız 18 yaşında profesyonel olup A takımlarda oturuyorlar, süre almıyorlar. Çünkü; Türkiye Basketbol Ligi İspanya’yla birlikte Avrupa’nın en rekabetçi ligi. Eurocup’ta Galatasaray şampiyon oldu. Fenerbahçe üst üste iki kez Final-four oynadı. Şu an üç takımımız Playofflarda. Bu da bunu kanıtlıyor. Biz de dedik ki 18-21 yaş arası çocukların yer alacağı bir ‘Gelişim Ligi’ kuralım. Süper Lig’deki takımların da buraya katılma zorunluluğu olacak. Süper Lig’deki takımların Gelişim takımları olacak. Böylece 18’den 20 yaşına kadar daha çok maç oynayacaklar. Gelişimlerini sürdürecekler. Örneğin Basketbol Süper Ligi maçında Galatasaray-Fenerbahçe maç yapacaksa, takımların gelişim takımları bu maçtan önce oynayacaklar böylece taraftarlar da gençleri izleyebilecek. Aynı zamanda A Takımı’nın antrenörleri de takip edebilecek. Geldiğimizden beri Altyapı konusunda büyük çaba veriyoruz.

NBA’de de sistem bu şekilde. Lisede çok yetenekli bir çocuk üniversitede oynuyor. Direkt NBA’e gitmiyor orda ezilmiyor. Üniversitenin de çok yeteneklisi bitirmeden NBA’e draft oluyor ama 20 yaşına kadar oynamış, gelişmiş oluyor.

Amacımız 16 yaşından 21 yaşına kadar bu çocukları mümkün olduğunca maç yaptırıp, daha sonra sağlıklı bir şekilde A takıma veya NBA’e gönderip başarılı bir jenerasyon oluşturmak.”

Yabancı kuralı konusunda da konuşan Ömer Onan şunları söyledi:

“Yabancı oyuncu kuralı konusunda, bu kuralla oynamanın bir faydası olmayacak. Önemli olan Türk oyuncuların mental olarak kuvvetlenmesi ve formayı kapması için en büyük mücadeleyi vermesi lazım. Biz bu oyuncuların maç temposunu erken yaşlarında başlatacağız. Gelişimleri için onlara en büyük desteği vereceğiz. 2000’den sonraki jenerasyondan bir “Altın jenerasyonu” öyle ya da böyle çıkaracağız. Bunu bu çocukları çok erken yaşlarda fazla maç oynatarak, rekabeti fazla maçları oynatarak gelişimlerini sağlayarak yapacağız. Bu sistem için 2-3 sene sonra verim alıp almadığımıza bakıp yeni planlamayı yaparız.”

Son olarak önümüzdeki sene için takımların Avrupa’daki hangi turnuvaya gideceği konusunda ise:

“Euroleague ve FIBA’nın anlaşmasını biz de bir an önce istiyoruz. Önümüzdeki sene için takımlarımızı serbest bırakacağız. Biz takımları hiçbir şeye zorlayamayız bu bizim işimiz değil. İsteyen Eurocup’a gidecek, isteyen Şampiyonlar Ligi’ne gidecek.”

diyerek sözlerini tamamladı.

 

1 Yorum

  1. Önerim;
    • BSL, 4+1 kuralı ve sahada en az bir genç oyuncu (6 yabancılı)
    • TBL, 1+1 kuralı ve 20 takımlı,
    • TB2L, 2*14 takım ile daha yaygın hale getirilmeli,
    • KBSL, 3+2 kuralı ile sahada en az 2 YERLİ oyuncu olmalı,
    • TKBL, 1 yabancılı ve 20 takımlı olarak devam etmeli,
    • BSL ve KBSL takımları için gelişim/pilot takımı kurmak zorunlu olmalıdır.
    • BSL için U21 gelişim ligi kurulmalıdır.
    BSL’deki genç oyuncudan kast edilen belli bir yaşın altındaki(23-25) ve devşirme oyuncu haricindeki isimler. Kurulacak bir gelişim ligi ile de U18 den sonra gençler 22 yaşına kadar kendi aralarında rekabete devam etsinler, maç yapsınlar. U18 seviyesine kadar da altyapı ve EBBL maçları ile başlarlar.
    Buradaki bir önemli ligde TB2L. Bu ligin Anadolu’ya daha çok yayılıp, kalitesinin artırılması gerek. Takım sayısı da bu ligde artırılmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler