NBA’de Yeni Furya : Big Three

M. Jordan drives v Knicks

Nba’de  Majestelerinden(Michael Jordan) itibaren sürekli ikililer üzerinden  transferler yapılırdı. Yani ünlü Chicago Bulls takımında Michael Jordan’ın etrafında bir takım kurulmuştu. Ama asla Jordan ve X oyuncu diyemezdiniz. Daha sonra ikililer devri başladı. En ünlüsü tabi ki Kobe – Shaq’lı Lakers ‘tı. Daha sonra günümüze dek ulaşan ve hala devam eden ikililer de mevcut. La Clippers’ta Blake Griffin-Chris Paul, Oklahoma City Thunder’dan Kevin Durant-Russell Westbrook , Knicks’ten Amar’e Stoudemire-Carmelo Anthony ve daha niceleri…

Bu ikililerin arasına San Antonio Spurs’tan Parker-Duncan ikilisini bilerek yazmadım. Çünkü bunu yazmak o takıma ihanet olurdu..

Fakat son zamanlarda özellikle Lebron James’in şampiyon olmak istiyorum diyerek gittiği Heat kadrosunda oluşturulan, Big Three (Wade-James-Bosh) transfer planlaması meyvesini vermişti. Lebron ve arkadaşları şampiyonluk yüzüklerini almışlardı. Daha sonra bilindiği üzere takım olmak yıldız olmayı alt etti ve Spurs’e kaybedilen şampiyonluk sonrası herkes dağıldı.

cleveland_cavs_wallpaper_by_angelmaker666-d4hewle

Evine Ohio’ya dönen ve bu takımda şampiyonluk yaşamak istediğini ilan eden Lebron James’e Cavs yönetimi geçmişi aratmayacak gibi.. Öyle ki Kevin Love’la büyük ölçüde anlaşma sağladığı öğrenilen Cavs yönetimi Lebron’un alışkın olduğu Big Three takım planlamasını tamamlamış oldu. Böylece Kyrie Erwing – Lebron James – Kevin Love’dan oluşan yeni sezon Cleveland Cavaliers şampiyonluk yolundaki en büyük adaylardan biri haline geldi.

Hi-res-183664824-kyrie-irving-of-the-cleveland-cavaliers-brings-the-ball_crop_exact

ap-heat-cavaliers-basketball-4_3                              Kevin Love

Bu arada Cavs, Minnesota’ya Love karşılığında 2014 Draftı’nın 1 numarası Andrew Wiggins, 2013 Draftı’nın 1 numarası Anthony Bennett ve 2015 Draftı’ndan 1. tur seçim hakkı vereceği öğrenildi.

Nba’de ikinci Big Three olayı da yaşandığına göre bundan sonra takımların nasıl bir transfer politikası izleyeceği de merak konusu…

Mert Közoğlu – twitter.com/MertKozoglu

10 YORUMLAR

  1. Big Three denilince akla S. Cassell – R. Allen – G. Robinson gelirdi. Pisonts 2004 ve 2005 kadrosu da bu anlayışa göre Big Five olmalı… LeBron’unki ise farklı, etrafa yaydığı algı şu: “Ben yetenekliyim fakat başarı ise yetersizim.”

    • Bana kalırsa bahsettiğin kadroya Big Three denilebilmesi için şampiyonluk yüzüğü almaları gerekirdi. Ayrıca Pistons kadrosu birbirini o kadar iyi tamamlıyordu ki oradan takımı tek başına sürüklüyor diyebileceğin hiç kimse yok.Zaten o kadro dağıldıktan sonra oyuncuların bireysel olarak gittikleri takımlara katkılarına bakarsak, daha rahat anlayabiliriz. Big Three olayına gelecek olursak, o olay Heat yönetiminin bu transferleri açıklarken yaptığı bir PR çalışmasıydı.Meyvesini de verdi şampiyonluklar geldi.Şuanda Cavs yönetiminin de kısa yoldan şampiyonluk için attığı bir adım bu.Son iki sezonda Draft’ın bir numaralarını göndermesi de bunun işareti.Yorumun için çok teşekkür ederim eksik bir şey kaldıysa yazarsın..

      • Şampiyonluk yüzüğüyle ne alakası var Big Three kavramının? Böyle bir zorunluk yok. Yaşınızı bilemiyorum doğal olarak fakat Bucks’un o dönemi (kabul etseniz de etmeseniz de) NBAtarihine Big Three olarak geçmiştir. Bugünkü yıldız toplama olayıyla karıştırmayın. Hatta şu linki inceleyin lütfen: http://en.wikipedia.org/wiki/Milwaukee_Bucks#1998.E2.80.932003:_The_Big_Three
        Pistons örneği ise ligin son dönem trendine bir itirazdır. Mesele takımı tek başına sürüklemek değil, çünkü basketbol bir TAKIM oyunu. Burada esas nokta, Pistons 2004 kadrosunun TAKIM GİBİ TAKIM olduğudur.

        • Cevabımı tam olarak okudun mu bilemiyorum ama bana kalırsa demiştim.Sana göre öyle olmayabilir.Bahsettiğim Big Three kavramını diğer arkadaşa da söylemiştim.Tamamen bir PR çalışmasıydı bu.Ama meyvelerini verdi.İkinci dalgayı da Cavs yönetimi yaptı.İster kabul edin ister etmeyin böyle bir transfer planlaması artık takımların aklına girmiş durumda.Ayrıca benim basketbola bakış tarzımı, Spurs kadrosundan bahsettiğim bölümden anlayabilirsiniz.Orada da yazdığım gibi Takım olmak Yıldız olmayı alt etmiştir.

          • Okudum tabii ki. Mevzu bahis Big Three kavramıysa ve bu kavram Cassell-Allen-Robinson için marka gibi kullanılmışsa sana göresi bana göresi kalmamıştır. Cavs’İn ya da diğer takımların bu arayışları elbette normal, herkes daha çok sayıda iyi oyuncuyu bünyesine katmak ister. Diğer kısımda zaten uzlaşmıştık.

          • Başta şunu belirtmeliyim bütün konularda uzlaşmak diye bir durum söz konusu olmamalı.Herkesin kendine göre bir bakış açısı var.Kendi bakış açımı elimdeki donelerle anlatmaya çalışıyorum sadece.Düşüncelerine saygı duyuyorum fakat benim için hala Big Three olamazlar bunu değil wikipedia NBA’in resmi sitesi yayınlasa yinede önemli değil.Yorumlarınızı diğer yazılarda da bekliyorum.Kesinlikle böylesi daha verimli 🙂

    • Pistons ın kadrosu big 5 olamaz bana göre çünkü oradaki hiç bir oyuncu bugün oluşturulan kombinasyondaki oyuncular kadar yıldız değil. Bunlar süperstar seviyesinde iken pistons kadrosu sadece all stara oynayan oyunculardan kuruluydu. Mert beyin dediği gibi daha sonra kadro dağılınca ortaya konan performanslar bunun en büyük kanıtı ama ben jordan dan sonra big 2 oluşumu başladı konusuna katılmıyorum; çünkü bu Pippen a büyük haksızlık olur. Takım tabiki MJ’ın takımı olarak adlandırılsa da Pippen’ın katkısı süperstar seviyesindeydi. O dönemlerde de big 2 akımı vardı. Malone-stockton, MJ-pippen, payton-Kemp, Bird-mchale…vs Bugün ise şampiyonluk için Lebron 2 yıldıza daha ihtiyaç duyuyor sadece. Yeni furya kelimesi sadece Lebron için geçerli bana göre

      • Bulls takımında MJ’ın yanında Pippen vardı pota altında Hırvat Kukoc vardı.Fakat tanıtımını yaptığım Kutsal Çemberler kitabında, takımın Koçu Phil Jackson’ın anlattığı bazı olaylar takımın Jordan’a ne kadar bağımlı olduğunu kanıtlıyordu.Detay vermek istemiyorum Kitabı okumak isteyenlere haksızlık olabilir.İkililer konusunda haklı olabilirsiniz fakat Furya kelimesi sadece Lebron’a özgü değil.LA Lakers Dwight Howard’ı kadroya kattığında Chris Paul’de gündemdeydi.Fakat NBA başkanı David Stern o dönemde bu transfere karşı çıkmış ve gerçekleşmemişti.Yani olası bir Kobe-Howard-Paul üçlüsü engellenmiş oldu.Resmiyet kazanılan iki olayda da Lebron James’in olması da tabii ki tesadüf olamayacak kadar enteresan.Yorumunuz için teşekkür ederim..

  2. Bence orda x demek yerine Pippen yazılmazsa çok ayıp olur. Bende ikililere örnek vereyim: Magic Johnson-Abdul jabbar, john stockton-malone hatta daha da eskilerden chamberlain-west. 4lülerde var tabi ilk aklıma gelenler: payton-kobe-malone-shaq ve nash-kobe-gasol-Howard ikiside şampiyon olamadı ama :))

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler