2018 #NBA yazı: Serbest oyuncu pazarı – Süper yıldızlar nereye gidecek? | TB ÖZEL

Kevin Durant

Finaller MVP’si Kevin Durant’ın oyuncu opsiyonunu kullanıp, serbest kalması bekleniyor. Ama heyecan yapacak bir durum yok. Durant’ın Warriors’tan ayrılması kesinlikle beklenmiyor. Bu hamlenin uzun ve daha yüksek ücretli bir kontrat için yapılacağı geçen yazdan beri öngörülmekteydi zaten.

Kontratının uzunluğu ve miktarı konusuna gelince, Warriors patronu Lacob finallerden sonra kontratı konusunda “Durant ne istiyorsa o olacak.”demişti. Durant geçen yaz takımının Igoudala ve Livingston’ı tutmasına yardımcı olmak için ücretinde ciddi bir indirim almayı kabul etmişti.

Aslında bu yaz benzer bir indirim alması beklenmiyor. Ancak Warriors’ın ağır lüks vergisi yükü sebebiyle gelecek sezonlarda Klay Thompson ve Draymond Green’i tutmakta zorlanacağı şimdiden konuşuluyor. Belki -komplo teorisi yazıyorum- bu oyuncuların hepsi takımı bir arada tutmak için belli bir miktarda indirim almayı kendi aralarında konuşmuşlardır.

USA Today Sports
USA Today Sports

Warriors Durant’ın Early-Bird haklarına sahip olduğu için beş yıllık bir sözleşme yapılamaz. Buna göre Durant muhtemelen oyuncu opsiyonunu içeren 1+1, 2+1 veya 3+1 senelik maksimum bir kontrat isteyebilir. Meselâ  bu yaz son yılı oyuncu opsiyonlu 4 sene 152 milyon dolarlık maksimum kontrata imza atabilir. Finansal senaryolar açısından mantıklı görünen bir diğer senaryoda ise Durant bu yaz 1+1 senelik sözleşme yapıp, gelecek yaz full Bird haklarını kullanarak beş sene 222 milyon dolarlık (tahmini) sözleşmeye de imza atabilir.

LeBron James

LeBron James’in oyuncu opsiyonunu kullanıp, serbest kalmasına kesin gözüyle bakılıyor (Chris Paul – Houston tarzı bir takas olasılığı hariç). Kesin olarak bilinmeyen ise takımından ayrılıp ayrılmayacağı. LeBron’un kontrat opsiyonlarını düşünürken ön koşul olarak her durumda artık takıma yardımcı olmak maksadıyla maksimumun altında bir indirim kabul etmeyeceği yönündeki demecini hatırlayalım. Bu yüzden tüm senaryolardaki varsayım 35,4 milyon dolarlık maksimum ücreti alacağı üzerinedir.

LeBron’un seçeneklerini öncelikle ikiye ayıralım: Cleveland’da kalmak veya Cleveland’dan ayrılmak.

Cleveland’da kalır ise seçenekleri şunlar: 35,6 milyon dolarlık oyuncu opsiyonunu kullanmak veya 1+1 yıllık oyuncu opsiyonlu maksimum kontrat imzalamaya devam etmek veya uzun süreli bir sözleşme yapmak. Son seçenekte LeBron’un beş sene için 207 milyon dolar kazanması olasılığı var.

Cleveland’dan ayrılacaksa eğer yine temelde iki senaryo çıkıyor karşımıza: Serbest oyuncu olarak cap boşluğu olan bir takıma gitmek veya takas olmak. Cap boşluğuna sahip takımlar arasında gerçekçi olarak konuşulan takımlar Los Angeles Lakers ve Philadelphia 76ers. Tabii LeBron gitmek istedikten sonra misal Knicks, Spurs, Heat gibi takımlar biraz maliyetine de katlanarak ellerindeki oyuncuları başka takımlara gönderip, cap boşluğu açabilirler. Ancak bu senaryolar teknik olarak mümkün olsa bile gerçekçi görünmüyorlar. Lakers veya Sixers gibi cap boşluğu olan takımların LeBron’a verebilecekleri maksimum kontrat 4 sene 152 milyon dolar olabilir.

Cap boşluğu (yeterli) olmayan bir takıma katılmak için mantıklı (ve cap açısından zorlayıcı) seçenek ise takas olacaktır. Burada da karşımıza bir kez daha iki seçenek çıkıyor: LeBron’un oyuncu opsiyonunu kullanıp, doğrudan takas olması (Chris Paul’ün Houston’a takası gibi) veya LeBron’un önce serbest kalıp, ardından sign&trade (imzala ve takas et) yöntemi ile bir başka takıma gitmesi. Takas seçeneğinde iş Cleveland’ın da razı ve gönüllü olmasını gerektirdiği için çok karmaşıklaşıyor.

Öncelikle doğrudan takas senaryosunun gerçekleşmesi için LeBron’un 29 Haziran’a kadar oyuncu opsiyonunu kullanması gerekiyor. Eğer opsiyonu kullanmayıp, sınırsız serbest olursa sonradan yine de sign&trade ile takas olabilir yalnız bu tür bir durumda LeBron’u alacak olan takım salary cap kuralları gereği önümüzdeki sezon 129 milyon dolarlık zorunlu maaş sınırını (hardcap) aşamayacaktır.

Öte yandan bu tür bir senaryoda LeBron’u alacak olan takımın karşılığında belli bir miktarda kontrat göndermesi de gerekiyor (1 Temmuz’dan önce takas yapılırsa 26,5 M$, 6 Temmuz’dan sonrasına kalırsa 28,4 M$). Burada sıkıntı yaratan konu şu: Cleveland takasa karşılık olarak kontrat alırsa yine lüks vergisi ödemek zorunda kalır. Üstelik tekrar eden vergi (repetear tax) takımı olduğu için finansal olarak aşırı bir yük getirir. Bu yüzden Cavs’in LeBron ayrılacaksa eğer lüks vergisi ödemek istemeyeceğini varsaymalıyız. Böyle bir durumda takasın yapılabilmesi için karşılık olarak verilecek kontratların üçüncü hatta dördüncü takımlara gönderilmesi gerekecek. Tabii tek sorun bu da değil. Cavs’in yine de takasa razı olması için karşılığında pick istemesi veya elindeki kötü kontratlardan birini de pakete dahil etmesi de pazarlıklar dâhilinde olacaktır. Diğer kontratı alacak üçüncü takımların da yeterli cap boşluğuna sahip olup, muhtemelen ekstra picklerle ikna edilmeleri gerekecektir.

LeBron’un takım seçerken finansal olmayan faktörlerin de (oyuncuların kimliği ve yakınlığı, şampiyonluk şansı, takım başarısı, bireysel başarı, şehrin cazibesi, ailenin isteği, diğer ticarî kaygılar) etkisi olacaktır şüphesiz. Ancak hem dedikodulara hem de salary cap mekaniğine baktığımızda önümüzdeki sezon çok yüksek ihtimalle Cavs veya Lakers forması giyeceğini, Sixers’ın da düşük olasılıklı seçenekler arasında olduğunu, Rockets gibi bir ihtimalin ise (çoklu takas ile)düşük olmakla beraber tamamen yabana atılmaması gerektiğini belirtelim. Israrla merak edenler için Warriors mümkün değil, Celtics veya Knicks çok düşük olasılıklar!

II

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler