2014 “Draft”ı 1. Turu Değerlendirmesi (Bölüm 1)

26 Haziran 2014 gecesi, NBA tarihinin en yetenek dolu “draft”larından birini geride bıraktık. Öyle bir draft ki birkaç süperstar ve birçok All-star çıkabileceği söyleniyor. Ben de Trendbasket için “draft”ta ilk turda seçilen oyuncuların bir değerlendirmesini yaptım. Bu kısımda  ilk 10 sıradaki oyuncularla karşınızdayım.

AndrewWiggins(Kansas)

1.Andrew Wiggins (Kansas) – Cleveland Cavaliers (Minnesota Timberwolves’a takas oldu)

Embiid-Parker-Wiggins olarak tahmin edilen ilk 3 sıralaması, Embiid’in sakatlanmasıyla değişti ve Cavs, Kansas’tan bu süper yetenekli çocuğu 1.sırada draft etti. Zaten bu 3’lüden kim ilk sıradan seçilse şaşırmak olmazdı. 2.03 m boyunda ve 90 kilo olan 1995 doğumlu Wiggins, oldukça iyi bir skorer olmasıyla beraber kolları ve müthiş atletizmiyle çok iyi bir savunmacı (rakiplerini sadece %32,5’te tuttu). Kısa forvet ve şutör gard oynayabilen Wiggins’e NBA’den benzetme yapmak gerekirse Vince Carter’ın daha iyi savunma yapanı ama daha kötü şutörü diyebiliriz (şu an için). 110 cm dikey sıçraması var. Şöyle diyelim, çok rahat bacakarası-360 basabiliyor. Rubio ile ikili oyunlarında bol alley-oop göreceğiz gibi. Wiggins’in hücumu da biraz bu hıza ve atletizme bağlı. Bu, onun nadir zayıf noktalarından biri. Şutunu biraz düzeltmesi gerek. Bunun haricinde biraz kilo alması ve vücut yapması gerek ki bunu, o da dile getiriyor. Henüz çok genç olması dolayısıyla liderlik vasfı pek yerleşmiş değil ama zamanla kazanacağını düşünüyorum. NCAA’deki ilk ve son sezonunu 17,1 sayı ve 5,9 ribaund ve 1,2 top çalma ile noktalayan genç Kanadalı, NBA’de birçok takımda direkt ilk 5 başlayabilecek kapasitede ve gelecek için de tavanı en yüksek 3-4 oyuncudan biri. Onu Hall-of-Fame görebiliriz. Umarım ilk yılı, geçen yılın 1 numarası Anthony Bennett gibi olmaz.

jabari_parker

2.Jabari Parker (Duke) – Milwaukee Bucks

Drafttan önce “2.sıradan Parker’ı seçeceğiz” diye bas bas bağıran Bucks, Embiid’in sakatlığı sonrası Cavs’in Parker’a yönelmesinden korksa da korktukları olmadı ve 2.sıradan bu çok yönlü skoreri seçtiler. 2.03 m boyu, 107 kilo ağırlığı ve sahadaki hakimiyeti ile kesinlikle süperstar adayları arasında NBA için en hazır olanı. NBA oyuncularından benzetme olarak kendisine Carmelo Anthony ve Glenn Robinson karışımı diyebiliriz. Çok iyi bir skorer, çok çok iyi bir ribaundcu. Müthiş değil ama iyi bir atlet. Milwaukee’de direkt ciddi sayı ortalamalarına ulaşabilir. Savunmadaki sorunları en göze çarpan sıkıntısı. Özellikle LeBron James, Kevin Durant gibi oyuncuları bolca savunmak zorunda kalabileceğinden, biraz daha hız kazanması şart. Hem Milwaukee için hem de onun için çok iyi bir seçim çünkü memleketi Chicago’ya arabayla sadece 1,5 saat uzaklıkta. Bucks için sorun şu: Ellerinde sadece Jabari Parker var. Etrafında iyi bir takım oluşturmak biraz zaman alacak. Parker’ın Duke’taki tek yılında 19.1 sayı, 8.7 ribaund ve %47,3 şut yüzdeleri ile oynadığını görüyoruz ki bir “freshman” için oldukça etkileyici rakamlar.

Joel-Embiid-frontrunner-for-Cavs

 

3.Joel Embiid (Kansas) – Philadelpha 76’ers

Herkesin 1 numaradan seçilmesine kesin gözle baktığı Embiid, “work-out”lar sırasında ortaya çıkan naviküler kemikteki stres kırığı sebebi ile 3.sıraya düştü. 3.sıra bile “düşmek” oluyorsa cidden bir şeyler var demektir. Bu Kamerunlu muazzam yeteneğin asıl hedefi iyi bir voleybolcu olup Avrupa’da voleybol oynamaktı. Bu yüzden basketbolla geç tanışan Embiid, 15 yaşında basketbol oynamaya başladı ve kısa zamanda yine Kamerunlu NBA oyuncusu Luc Mbah a Moute’nin dikkatini çekti. Ona mentörlük yapmaya başlayan Moute, 16 yaşındaki Embiid’i ABD’ye götürdü. Hikayesi böyle başlayan Embiid, şu an 20 yaşında 2.13 boyunda. Bu atlet ve çok yetenekli uzun için yapılan kıyaslama: Hakeem “The Dream” Olajuwon. Bu kıyaslamaya layık olmak kolay değil gerçekten. Ama Embiid gerek NCAA sezonu boyunca gerekse “work-out”larda herkesi çok etkilemeyi başardı. Kısaca özetleyim. Atletizm: çok iyi, pivot hareketleri: süper, savunma: süper, ribaund: çok iyi, şutu: çok iyi (3’lük bile atabiliyor). Bu adamın (atletizmini kaybetmeden) biraz kilo alması ve sakatlıklara kurban gitmeden gelişimine olağan şekilde devam etmesi, onu NBA’in gelmiş geçmiş en iyi pivotlarından biri yapabilir. Sixers açısından bakarsak, onların en çok istediği oyuncu Wiggins’ti. O ilk sıradan gidince Embiid’i seçtiler ve açık söylemek gerekirse 1 yılı daha çöpe atmayı göze aldılar çünkü Embiid’in 7 ay gibi bir sürede iyileşmesi bekleniyor. Bir ilginç nokta da şu: Ellerindeki Noel ile Embiid’in nasıl bir ikili olacağı çok önemli. İkisi de inanılmaz blokçu. Eğer iyi uyum sağlarlarsa Sixers’ın pota altı birkaç yıl içinde NBA’in en iyilerinden biri olabilir. Bekleyelim, görelim. Embiid’in 2014 NCAA istatistikleri: 11,2 sayı, 8.1 ribaund, 2,6 blok, %62,6 şut yüzdesi.

aaron_gordon

4.Aaron Gordon (Arizona) – Orlando Magic

Müthiş atletizmi, sağlam vücudu ve savunmasıyla dikkat çeken Gordon, ayrıca topla arasının iyi olması ile de herkesin bir anda ilk 7-8’den gitmesini beklediği bir oyuncu haline geldi. Orta mesafe şutlarında büyük sorun yaşamasına rağmen “work-out”larda bunları geliştirme yolunda olduğunu herkese gösterdi ve Magic tarafından 4.sırada seçilmeye hak kazandı. Tam olarak Blake Griffin’in ham versiyonu olarak adlandırılabilecek Gordon’ın sıkıntısı orta mesafe şutları ve serbest atışları. Bu açıdan da Griffin’in ilk yııllarına çok benziyor. Gelişimine bağlı olarak All-Star seviyesinde izleyebileceğimizi düşündüğüm Gordon, Magic takımının yeniden kurulmasında Oladipo ile beraber en önemli parça olacaktır. 2.06 m boyunda ve 102 kilo olan henüz 18 yaşındaki Gordon, geçen yıl Arizona formasıyla 12,4 sayı, 8 ribaund, %49,5 şut yüzdesi gibi istatistiklere imza attı.

dante-exum

5.Dante Exum (Avustralya) – Utah Jazz

Kariyeri Avustralya’da olduğundan hakkında az şey bilmesine rağmen özellikle Avustralya U-17 ve U-19 takımlarında (U-19 ile 2013 Dünya Şampiyonası’nda 9 maçta, 18,2 sayı ve 3,8 asist ortalaması yakaladı) oynadığı uluslararası turnuvalarda ve Nike Hoop Summit’teki performansıyla dikkat çeken Exum, beklendiği gibi ilk 5’ten seçilmeyi başardı. 1.96 boyunda ve 86 kilo olan Exum, potaya kolay gidebilmesinin yanı sıra, boyu ve kolları ile de iyi bir savunmacı potansiyeli ortaya koyuyor. NBA oyuncularından bir kıyaslama yapmak gerekirse, Exum maksimumuna ulaşırsa daha az atletik bir Penny Hardaway olabilir. Tam bir kombo gard olan Exum’un Trey Burke ile nasıl bir ikili olacağı merak konusu. Hangisinin 1 hangisinin 2 numara pozisyonunda oynayacağını söylemek bile zor şu an. Exum’un mutlaka dış şutunu geliştirip hücumuna çeşitlilik katması gerekiyor. Ayrıca, özellikle 2 numara oynayacağı zamanlar için biraz kilo olması gerekir. Exum ve Burke birbirlerini hem savunmada hem de hücumda iyi tamamlarlarsa Jazz’in en az bir 10 yıl garda ihtiyaç duymayacağını söyleyebiliriz.

marcus smart

6.Marcus Smart (Oklahoma State) – Boston Celtics

Smart, geçen yıl drafta girse büyük ihtimalle 1 numaradan seçilecekti ancak henüz hazır hissetmediğini belirterek drafta katılmadı. Bu yıl Draft Combine’da da boy gösteren Smart, 188 boyunda ve tam 103 kilo. Bu kiloya rağmen çok iyi bir fiziğe sahip olan Smart, tarihte 6’3 boyla drafta giren en kalın ve en ağır oyuncu oldu. Lise ve üniversitedeki oyunu her ne kadar skorer bir gard tarzında olsa da bence kendisi öncelikle çok iyi bir oyun kurucu. Hatta bu drafttaki en iyi pas yeteneğine sahip gardlardan biri. Fiziği ile beraber çok uzun kollara sahip olan Smart, tam hırsız. Çok hızlı olmamasına rağmen hem sezgileri hem de uzun kolları ile son yılında 2,9 top çalma ortalamasına imza atan Smart, ayrıca 18 sayı, 5,9 ribaund ve 4,2 asist ortalamaları ile oynadı. Eğer dış şutu gelişirse çok yönlü bir oyuncu haline gelecek Smart için NBA’den Jarrett Jack’in daha iyisi ve daha iyi savunmacısı şeklinde bir benzetme yapabiliriz. Şutu ciddi seviyeye gelirse 2 numara pozisyonunda az atletik bir Wade olabilir. Smart’ın gelmesi ile Rondo ve Bradley’yi kadrosunda bulunduran Celtics’in nasıl bir rotasyon oluşturacağı merak ediliyor.

Julius-Randle-University-of-Kentucky

7.Julius Randle (Kentucky) – Los Angeles Lakers

NCAA sezonu boyunca ilk 4’ten seçileceği öngörülen Randle, sezon sonundaki sakatlığı ve bu sakatlığın ameliyat gerektirdiği dedikoduları sebebi ile 7.sıraya kadar düştü ve Lakers tarafından seçildi. Seçilmeden kısa bir süre önce dünyanın en iyi doktoruna göründüğünü ve ameliyat gerekmediğini belirten Randle, drafttan sonra bir kez daha kontrole gitti, bu durum bir kez daha onaylandı ve hatta, Lakers’ın Yaz Ligi takımında da yer aldı. 2.06 m boyunda ve 113 kilo olan Randle, Parker ve Smart’la beraber en NBA’e hazır fiziğe sahip olan oyuncu. Tam bir ribaund canavarı, sırtı dönük oyununun yanı sıra, iyi bir orta mesafe şutuna sahip. Solak olması ve fiziksel özellikleri dolayısıyle Zach Randolph’a benzetilen 19 yaşındaki oyuncu vücuduna göre oldukça hızlı. Randle’ın zayıf yönlerinin başında atletizmi ve savunması geliyor. Asla kötü bir atlet değil hatta bu fiziğe göre atletik diyebiliriz ancak onu elit bir savunmacı yapacak kadar değil. Boyunu da düşünürsek pota savunucusu bir oyuncu değil ama vücudunu iyi kullanırsa ortalamanın üzerinde bir savunmaya sahip olabilir. Randle hem Lakers gibi büyük bir organizasyonun hem de NBA’in elit 4 numaralarından biri olabilir. Kobe gibi bir oyuncu ile çalışacak olması da onun için mental açıdan büyük bir şans. NBA karşılaştırmasına gelince: tam bir David Lee ve Zach Randolph kırması.

nik-stauskas-dap

8.Nik Stauskas (Michigan) – Sacramento Kings

Beni çok şaşırtan seçimlerden biri oldu bu. Noah Vonleh, Zach LaVine, Elfrid Payton gibi oyuncular dururken 8.sıradan Stauskas’ı seçmek ilginç. NBA’de 2014 sezonunda 20 sayı ortalamasının üzerinde 3 oyuncusu olan (Isiah Thomas, Rudy Gay, DeMarcus Cousins) Kings, elit bir şutör seçerek ne yapmak isteyebilir? Stauskas belki de draftın en iyi şutörü ancak Kings’in aradığı oyuncu değil gibi. Ortalama bir atlet olan Stauskas’ın topla arası oldukça iyi ama savunması için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. NCAA’deki 2. yılında adeta patlama yaşayan Nik, %44 ile üçlük atarak 17,5 sayı ortalaması yakaladı ve draftta üst sıralar için adı geçmeye başladı. 1.99m’lik Stauskas’a Jason Kapono demek haksızlık olur ama onun ofansif olarak daha çok yönlüsü diyebiliriz. Kings takımında nasıl ve ne kadar yer alacak cidden merak ediyorum.

indiana-noah-vonleh-for-nba-draft-2014-736x432-inside-horizontal

9.Noah Vonleh (Indiana) – Charlotte Hornets

Pistons’ın yaptığı onca hatadan biri olan bu draft hakkı, Cleveland’ın 1. olmasıyla Hornets ilk 8’den düşünce direkt Hornets’a gitti. Hem de 9 sırada… hem de Noah Vonleh seçilmemişken… HEM DE NE… 2.08 m boyundaki Vonleh’in kanat uzunluğu 2,24!!! Bu inanılmaz uzun kollara sahip henüz 18 yaşındaki oyuncu, hem çok iyi bir savunmacı hem de hücumcu olma yolunda ilerleyebilir. Şu an her şeyi ortalama görünen bu çaylak, şutuna ve savunma bilgisine bir şeyler kattığı takdirde Al Jefferson ile harika bir ikili olacaktır. All-Star seçilmeye kadar gidebileceğini düşünüyorum. İyi bir atlet olan Vonleh için gelişmemiş bir Ibaka diyebiliriz. Şut alanı 3 sayılık çizgisinin gerisine kadar geniş olan bu oyuncu ciddi gelecek vaat ediyor. Kings 8.sıradan seçmediği için başını taşlara vurabilir çünkü DeMarcus Cousins ile müthiş bir ikili olabilirlerdi.

louisiana-lafayette-ragin-cajuns-elfrid-payton-ncaa-basketball-ncaa-tournament-louisiana-lafayette-practice1-850x560

10. Elfrid Payton (Lousiana-Lafayette) – Philadelphia 76’ers tarafından seçildi ve Dario Saric, 2015 yılı 2.tur hakkı ve korumalı 2017 yılı draft hakkı (Sixers ilk 11’den seçecek olursa hak onlarda kalıyor) karşılığında Orlando Magic’e takas oldu

Pek göz önünde olmayan bir üniversitede oynadığı için “draft”ta yukarılarda çok şans verilmeyen Payton, “draft combine” ve “work-out”larda herkesi kendine hayran bırakarak değerini çok yükseltti ve 10.sıradan seçilmeyi başardı. Harika bir “crossover”a ve süper bir pas yeteneğine sahip Payton, potaya gitmekte hiç zorluk çekmemekle beraber çok iyi top çalıyor. Son senesinde 19,2 sayı, 6 ribaund ve 5,9 asist ve 2,4 top çalma ortalamaları yakalayan Payton’ın şutu sıkıntı yaratıyor. İyi bir şutör olmayan Payton, Sixers tarafından seçilince Carter-Williams’la aynı özelliklere sahipken neden seçildiği sorgulanmaya başlandı ve çok gecikmeden de takas haberi geldi zaten. Magic’te Oladipo ile güzel bir 1-2 kombinasyonu olabilirler. Elfrid Payton’ı NBA’den Devin Harris-Rajon Rondo kırması olarak adlandırabiliriz.

Ozan Büyük

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler