2014-2015 NBA Sezonu İncelemeleri: Denver Nuggets

hope-or-nopeDenver

NE KADAR KÖTÜ?

Sezon Denver Nuggets için umutlardan başka her şeye perde açmaya hazırlanıyor. Zaten çok olmadığına eminim ama eğer bu yazıyı okuyacak benim Denver Nuggets’a gönül vermiş kardeşlerime seslenmek istiyorum: ” Eyyy Coloradolular; bu yazı iç karartıcı bir yazı, bundan daha iç karartıcı olan tek şey Esra Erol falan izlemek, gidin onu izleyin o bile daha iyidir!”

  1. Sebep: Umutsuzum çünkü, batı konferansı geçtiğimiz yıl ve bundan önceki yüzlerce yıldır olduğu gibi hala çok güçlü. Kabaca bile saysak Spurs, OKC, Clippers, Dallas, Rockets, GSW diye zaten 6’yı buluyoruz. Portland’ın da bize üstünlük kuracağını düşünmek çok sürpriz değil. Kalan tek spot içinse Kobe’li Lakers ve geçen yılın sempatik takımı Suns öne çıkıyorlar. İhtimaller denizindeki tek olasılık Love’ı kaybeden Wolves, sıkıcı Memphis, deorganize Kings ve kat edecekleri yolu en azından bu sene kat etmesini beklemediğim New Orleans ve Jazz’ın Nuggets’tan bariz üstün olmamaları.. Long shot ama denenecek hedef de bu zaten.
  2. Sebep: Umutsuzum çünkü geçtiğimiz yıl playoff’un 10+ uzağında kalan kadroya, Fournier takas edilerek sadece Afflalo eklendi. Preseason’daki 8 hazırlık maçının da 6’sı kaybedildi.
  3. Sebep: Umutsuzum çünkü mükemmel 2014 Draft Sınıfından kadroya doğru düzgün hiç bir parça eklenemedi. (burada şu resimdeki yazıya baka baka günlerini geçiren, çalışan Gary Harris’i kesinlikle tenzih ediyorum. Kendisi normalde ilk 10’dan seçilmesi bile öngörülen bir yetenekti ve bizim 19. sıradan almamız kesinlikle çölde bir vaha)

be335aae018bbe5b05b9c59ba03f854e_crop_north

Bu yıl draftı kadar olmasa da 2015 draftı da fena olmayacak. İkinci bir Gallinari olabilecek (iyi bir şey mi söyledim kötü mü ben de bilmiyorum) Doug McDermott trade edilmeyip; Gallo’nun iki sene sonra bitecek kontratı sonrası boşalacak wage ile hamle yapılamaz mıydı? 2015 için maalesef Playoff yapacak takımlardan aldığımız draft haklarımız var ve hepsi 2.tur; en azından bir 1.tur kopartılsaydı kimbilir bir Cliff Alexander falan düşebilirdi belki. Kısacası gelecek de çok parlak görünmüyor.

4. Sebep: Kadrodaki oyunculara 72 milyon dolar maaş ödüyoruz (Cleveland’tan, Houston’dan, Heat’ten, Spurs’ten fazla!!) ve en çok ödeme yapan 10. Takımız! Kesinlikle bir fayda/maliyet analizimizin olmadığını söyleyebiliriz. Bundan daha karanlık ne olabilir biliyor musunuz, bu yaz sadece tek bir oyuncumuzun kontratının bitmesi; o da 1 küsür milyon dolara top koşturan Gee !! Oldu olacak ona da Team Option uygulayalım, ne kaybederiz ki? Mcgee,Gallo gibi yüklü kontratların da iki senesi var. Yani çok iyi bir ticari akılla bu sezon gerekli adımlar atılmaz, cap boşaltılmazsa; ortaya çıkan tablo Michael Haneke filmleri gibi olacak…

İşte tüm bu olumsuzluklar ile sezona başlıyor Nuggets. Peki “Hiç olmazsa gecenin körü League Pass’ten bir Denver maçı açsak hiç mi izlenecek gibi değil?” dersek, en azından bu sorunun yanıtı olumsuz olmaz. Yani demek istediğim eğlenceli birkaç şey de var takımda. Javale McGee var bir kere! Dönüşüne bizden çok Shaq sevinecek gibi. Şaka bir yana Ty Lawson geçtiğimiz yıl Brian Shaw’la değişen hücum sisteminde çok önemli bir yere sahip ve ilk bir kaç ay zorlansa da rolünü daha iyi anlamışa benziyor Gelişim kaydetmeye devam etmesi bekleniyor ve izlemesi de zevkli bir oyuncu Lawson. Top kayıplarını azaltmasını ve rakamlarını daha da yukarı çekmesini bekliyorum.

Takımın en heyecan verici ismi hiç şüphesiz Faried. Yazın da sözleşmesini 5 yıl 60 mio USD karşılığında uzatan Manimal’a, dünya kupasında NBA’i takip etmeyen basketbolseverler  Kardeş Payı Ali gibi “bu neyy lannn” tepkisi verdiler ama bizim için yeni birşey değildi. Faried’in bitiriciliği zaten harika ancak ona da Denver basını sol elle hook ve post-up bitirmesi gerektiği, 2-3 adım geriden de biraz daha fazla şut sokabilmesi, top içerdeyken elinde kalıp doğru zamanda pas veya şut atamadığı için  top kayıplarının geçen sezon biraz artığına dikkat etmesi ve savunma rakamlarının daha da yükselmesi gerektiği konusunda eleştirilerde bulunuyorlar. Bu eleştiriler olumsuz değil, Faried’in bunları geliştirebilecek kapasite ve profesyonelliğe sahip olduğunu bildikleri için yapılan doğru uyarılar. Onun mücadelesini izlemek için bilet alan çok taraftar var, bu kesin.

Chandler, Gallinari ve McGee takımın genelde sakat olan önemli rotasyon elemanları ve bu oyuncuların performansını tahmin etmek gerçekten çok çok güç. İstikrarlı olamayacaklar burası kesin ama doğru zamanda yeterli katkıyı bile verirlerse Denver için o “long shot” hedefin tutması konusunda önemli bir adım atılmış olur.

Lawson-Faried ne oynayacağı belli ve belli bir istirkarı olan oyuncular; yeni gelen eski Afflalo,Foye ve Hickson da belli bir standartları olan istikrarlı diyebileceğimiz isimler. Burada belirleyici olan bu yüzden Mozgov’u da dahil edersek 4 istikrarsız oyuncunun performanslarında istikrar ve gelişme kaydetmesi olacak. Nate,Gee,Harris ve preseason’da özellikle ribaundlardaki üstünlüğüyle dikkat çeken bir diğer çaylağımız Nurkic’in de uzun sezon da zamanları gelecektir.

Sezonun Denver için kötü geçeceğini düşünüyorum. Ama ne kadar kötü? Umarım, playoff’a son sıradan girebilecek kadar kötü olur.

Tolga Yeniçeri – @tyeniceri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler