2014-2015 NBA Sezonu İncelemeleri: Boston Celtics

Nerede Kalmıştık?

Celtics Paul Pierce’in yanına Ray Allen ve Kevin Garnett’i getirirken o zamanlar üç yıl ömür biçtikleri çok yıldızlı ve şampiyonluk hedefli takım kurma projelerinin 2013-2014 sezonuna girmeden önce altıncı yılını tamamlamıştı bile. Ancak yaşlanan oyuncular, hızla düşen takım performansı ve yetersiz kalmaya başlayan savunması derken artık o yolda daha fazla ilerleyemeyeceklerini anlamışlardı.

Pierce ve Garnett hâlâ para ediyorken takaslanmış, hatta koç Doc Rivers’la bile karşılıklı çıkarlar gözetilerek yollar ayrılmıştı.

Evet, Celtics geçen sezona girerken yeni çaylak koçu Brad Stevens ve tanking düzeyinde olması beklenen kadrosuna göre çok iyi bir performans gösterdi belki ama gelecek hâlâ henüz o kadar da aydınlık görünmüyor. Rajon Rondo’nun kalıp kalmayacağı hâlâ bilinmiyor ve takımın çok fazla genç ve iyi oyuncusu var ama hiçbirinde süperstar ışığı görünmüyor.

Boston Rondo

Yaz öncesi beklentiler?

Rondo’nun çok iyi olması, çok iyi oynaması ve çok iyi bir takasla… neyse anladınız işte.

Hedefte 2014 NBA draftı vardı meselâ, daha iyi bir pozisyon uğruna sezonun sürpriz oyuncularından Jordan Crawford’ın sezon içinde nasıl kolayca harcandığını hatırlayın bunun için.. Ha bi de elde biriken sayısız draft hakları ve genç potansiyel oyuncular derken bir süperstar takası olur muydu acaba??

Offseason hamleleri

Rajon Rondo’yu bir kez daha takas edemediler. Aslında en başından kendileri böyle bir gündem yaratmasa biz de bunu bir eksiklik olarak yorumlamazdık. Ancak Rondo’yu şiddetle göndermek istedikleri biliniyor, oyuncunun kontratının son sezonu ve üstüne bir de drafttan aynı pozisyonda Marcus Smart’ı seçerek niyetlerini bir kez belli ettiler ve tabi olası takas muhabbetlerinde ellerini daha da sıkıştırmış oldular..

Boston draftDraftta çok önemli olan seçim haklarını dediğim gibi Marcus Smart’tan yana kullanarak nispeten daha garantili bir tercih yapmış oldular. Smart drafttaki pekçok oyuncuya nazaran çok yüksek bir tavanı olduğu düşünülmeyen ancak yine diğerlerine nazaran lige adapte olup belli ve iyi bir seviyenin üstünde kalması daha garantili görünen bir oyuncu profiliydi. Smart seçimini şahsen beğensem de yine dönüp dolaşıp Rondo’ya bağlanıyor soru işaretleri??

Yazın bir diğer önemli hamlesinde Avery Bradley’ye verilen kontrat (4y/32M$) neyin acelesiydi ve piyasası niye bu kadar yüksekti anlayamadım. Üstelik başka bir hamlede, takasla Marcus Thornton’ı da aynı pozisyona aldılar, oyuncu yapıları farklı olsa da Bradley’i vazgeçilmez yapan bir durum yoktu hani.. Cavs ve Nets ile yaptıkları bu takastan Tyler Zeller’ı da alınca kendi hesapları adına yeterince kârlı çıkmış oldular bu arada..

Boston 1Drafttan gelen diğer bir isim 17. sıra seçimi James Young ile free agency’den alınan Evan Turner ile 2-3 numaralarda anlamsız bir kalabalık yaptıklarını da gözden kaçırmayalım.. James Young seçimi de bu kalabalık draftta ok isabetli bir seçim olabilir, bu isim için beklemede kalın!

Son olarak, ellerinde biriktirdikleri bir sürü gençler, draft hakları ve biten kontratlar ile Kevin Love için şanslarını denediler ama olmadı.. Artık önümüzdeki küskün süperstarlara sulanacaklar…

Bu sezondan beklentiler

Celtics açık ve net bir şekilde rebuilding sürecinde olan bir takım. Playoff hedeflediklerini düşünmek bile hayalcilik olur ancak bu kez en azından bile bile tanking yapma niyetinde olacaklarını da düşünmüyorum. Aslında Celtics’in bu sezondan öncelikli beklentisi sonraki sezona en iyi şekilde hazırlanmak olacaktır. Bunun için her türlü takas önerisine açık olabilirler ancak gençleri yetiştirip takım oyununu bir şablona oturtmak da geçen sezonun aksine bu yıl çok daha fazla önem verilen bir konu olacağa benzer.

Boston Brad

Brad Stevens ilk yılı öncesinde sürpriz yumurta konumundaydı. Ancak şu ana kadar yaptıklarıyla yönetimden ve oyuncularında güvenoyu almışa benziyor. Geçen sezon Jeff Green, Brandon Bass, Avery Bradley, Jordan Crawford, Jared Sullinger gibi oyuncuların ön plâna çıktığı takımla aldıkları 25 galibiyet bile aslında eldeki malzemenin çok üzerinde verim aldıklarını gösteriyor.

Bu sezona bakınca ise eldeki yenilenmiş malzemenin geçen sezondan çok daha iyisi olduğunu söylemek zor. Kâğıt üstünde çaylaklar ile önceki sezona göre daha değerli görünebilir ancak onların da bu sezon alıp Celtics’i sırtlayacak hâlleri yok. Sağlıklı bir Rajon Rondo gelişme sayılabilirdi belki ama sezon öncesi kampında bir kez daha sakatlandı ve onun tam sağlık ve performansa ne zaman kavuşacağı bir soru işareti. Bu arada Rondo’nun sakatlıktan dönüp kendini pek zorlamadığı geçen sezonda oynadığı 30 maçta maç başı ortalamaları 33 dakikada yaklaşık 12 sayı (%40 şut), 10 asist, 5,5 rebound, 1,3 top çalma.

Takımın dış alan savunması (kalırsa) Rondo, Smart ve Bradley ile lig ortalamasının üzerinde olacaktır (geçen sezon rakiplerin üçlük deneme ve isabet yüzdelerinde ligin en iyi dördüncü ve beşinci savunma istatistiğine sahipler) ancak potaaltında benzer etkiyi gösterebilecek oyuncu yapısına sahip değiller.

Hücumda ise oyuncuların çoğu ortalama bir NBA takımında üçüncü, dördüncü, beşinci skorer olacak yapıdalar. Geçen sezon takım olarak maç başına atılan sayıda ligde sondan beşinci, şu yüzdesinde ve üç sayılık atış yüzdesinde sondan üçüncü ancak en vahimi pozisyon başına atılan sayılarda ligin Sixers’tan sonra en kötüsü konumundaydılar.

Görünen o ki bu sezonda da takımın hücumunu sürüklemek başta Jeff Green, Marcus Thornton zaman zaman Evan Turner gibi istikrarsız oyunculara kalacak. Belki kabuğunu kırıp -Rondo’nun da servisleriyle- iyi istatistikler yakalayan oyuncular olacaksa da takım olarak hücum değerleri yine ligin en alt diliminde olacakmış gibi görünüyor.

Boston Sullinger

Sezon sonu tahmini

Her şey yolunda giderse, takımın yaklaşık 30 galibiyet almasını bekliyorum. Yine de Boston’ın sezonunda galibiyet veya mağlubiyetlerden daha fazla ilgi çekecek konular büyük takas dedikoduları ve belki de böyle bir takasın gerçekleşmesi (Rondo dışarı veya bir yıldız içeri) ve bir ihtimal mevcut gençlerden birinin büyük bir sıçrama yapması olacaktır (ama hangisinin bilemiyorum, sadece ortam müsait demek istemiştim).

Volkan BAHÇECİ

Twitter: @mecik32

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler